Az aranyér

2011. szeptember 23., 10:00 , 558. szám
Dr. Jurij Janohin, a Beregszászi Járási Kórház sebésze

Napok óta fáj és viszket a végbelem, kiváltképp székletürítés után, s kitapintottam, hogy meggyszem nagyságú dudorok jelentek meg a végbélnyílásom környékén. Miben betegedtem meg, s hogyan gyógyulhatnék ki belőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy borzsovai olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Jurij Janohin, a Beregszászi Járási Kórház sebésze válaszol.

– A betegnek aranyere van – állapítja meg a szakorvos. – Ez egy nagyon elterjedt kór, mely egyforma mértékben támadja meg a férfiakat és a nőket, s bármilyen életkorban előfordulhat. Külső és belső aranyér is létezik, az előbbinél a végbélnyílás körül, az utóbbinál viszont a végbél belsejében, annak nyílásától 1-2 cm-rel feljebb jelennek meg a meggyszemnyi vagy esetleg annál is nagyobb méretű dudorok, melyek színe egyes esetekben nem tér el a bőr színétől, ha viszont trombózis lép fel bennük, akkor megduzzadnak és megpirosodnak. A betegség okai közé sorolhatjuk az ülőmunkát, a füstölt, illetve a borssal, csípős paprikával erősen fűszerezett ételek fogyasztását, a nagymértékű alkoholbevitelt, a krónikus vastagbélgyulladás által kiváltott gyakori székrekedést, valamint a krónikus hasmenést. Tüneteként a páciens állandó, nagyon erős, éles fájdalmat érez a végbélnyílás körül, illetve magában a végbélben, mely fokozottan jelentkezik ülés közben és székletürítés után, s valamikor viszketés is társul a fájdalomhoz. A kórnak három stádiumát ismerjük. Az elsőben már megjelennek a dudorok, ám kis méretűek, alig látszanak, s a beteg még nem érez fájdalmat. A másodikban a fekália kinyomása közben a végbél belsejében elhelyezkedő csomók kifordulnak a végbélből, ám a székletürítés végeztével visszahúzódnak eredeti helyükre. A harmadikban viszont az ürítéskor kiforduló dudorok már nem húzódnak vissza, magának a páciensnek kell visszanyomnia azokat, s ez a folyamat igen erős fájdalommal jár. Akár 1-2 év is eltelhet a stádiumok megjelenése között, de arra is akad példa, hogy az elsőt nem követi a második, a másodikat pedig a harmadik.

Az esetek egy részében viszont komolyabb betegség is állhat az aranyér hátterében. Ha ugyanis daganat képződik a végbélben vagy a vastagbélben, a tumor károsítja a belek vérkeringését (orvosi műszóval: a venózis vérkeringést), összeszűkíti az ereket, s ez váltja ki a dudorok megjelenését.

– Milyen komplikációkhoz vezethet a kór, miképpen kezeljük, s hogyan kerülhetjük el a megbetegedést?

– Előfordulhat, hogy vér szivárog a csomókból, de trombózis is kialakulhat, amikor is elzáródnak a dudorokban futó erek, majd a csomósodások kipukkanhatnak, s kiömlik a bennük felgyülemlett vér.

Már az első panaszok jelentkezésekor a vastagbél betegségeivel foglalkozó proktológus szakorvoshoz kell fordulni, a terápiának pedig egyetlen módja van – a műtét. Altatással vagy helyi érzéstelenítés mellett eltávolítjuk a csomókat. Az operációt követő utókezelés egy hétig tart, melynek során a betegnek diétáznia kell, csak könnyű ételeket, leveseket, kásaféléket fogyaszthat, s enyhe hashajtót írunk fel neki. Három-négy napig még a kórházban tartjuk, megfigyelés alatt, ám utána hazaengedjük, hogy otthon fejezze be az utókezelést.

A megelőzés érdekében pedig mindenkinek azt ajánlom, hogy helyes étrenddel kerülje el mind a székrekedést, mind a hasmenést. Ne vigye túlzásba a nehéz ételek, a káposzta, a bab, valamint a sült húsok fogyasztását, mértékkel használja a fűszereket, s ne igyon sok alkoholtartalmú italt.

Lajos Mihály