Összefogással a kárpátaljai magyar sporttehetségekért

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

2011. szeptember 23., 10:00 , 558. szám

Az Összefogással a kárpátaljai magyar sporttehetségekért című program keretében, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a Pro Cultura Subcarpatica civil szervezet szervezésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával 2011. szep­tember 17-én, szombaton rendezték meg Beregszászban a sporttehetségek versenyének kárpátaljai döntőit, melyeken a magyar történelmi vidékek (Máramaros, Ugocsa, Bereg, Ung) legjobb iskolai csapatai vetekedtek a bajnoki címért asztalitenisz, kézilabda, kosárlabda, röplabda és sakk sportágakban.

A verseny nyitóünnepségén a döntők résztvevői bevonultak a beregszászi Barátság stadion kézilabdapályájára, ahol Kerekes Henrietta, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, valamint Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodavezetője köszöntötték a megjelenteket.

A döntőkre kilátogató érdeklődők fordulatos és izgalmas mérkőzéseket és játszmákat láthattak, melyeken kiélezett küzdelem folyt a bajnoki címért. A kézilabdatornán a lányok között Aknaszlatina (Máramaros), míg a fiúknál a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola (Bereg) csapata szerezte meg a tornagyőzelmet. A kosárlabdatornán a lányok és a fiúk mezőnyében egyaránt Péterfalva (Ugocsa) diadalmaskodott. A röplabdások tornáján Dercen (Bereg) hódította el a kupát mind a lányok, mind a fiúk mezőnyében. Az asztaliteniszezők mezőnyében Bereg képviselői szereztek tornagyőzelmet – a lányoknál Sándor Emese, a fiúknál Halász Zoltán. A sakkozóknál a lányok és a fiúk versenyében a Munkácsot (Bereg) képviselő Himinec Kamilla és Himinec György szerezték meg a tornagyőzelmet.

A díjátadón Brenzovics László, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány elnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, megyei képviselő köszöntötte a diákokat és edzőiket, pedagógusaikat. „Első alkalommal sikerült megrendezni a sportnapot, melyen a diákok több sportágban mérhették össze erejüket, ügyességüket, és nem utolsósorban jól érezhették magukat az izgalmakban bővelkedő döntőkben”. Köszönetét fejezte ki a diákokat felkészítő edzőknek és tanároknak az eredményes munkáért. Kifejezte azon reményét, hogy a döntők megrendezése hagyománnyá válik. Hangsúlyozta, hogy az egészséges életmód, a sport nagyon fontos minden ember életében. Végül a győzteseknek és a díjazottaknak átnyújtotta az érmeket, a kupákat és az okleveleket, valamint mind a négy történelmi vidék csapatai sportszer-ajándékcsomagokkal gazdagodtak.

Brenzovics László lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány rendkívül fontosnak tekinti a kárpátaljai fiatal magyar sporttehetségek nevelését. „Korábban sor került a kárpátaljai magyar iskolák csapatainak részvételével a regionális döntőkre, s most eljött a döntők ideje. Ez az első ilyen jellegű rendezvényünk, melyen sokan vettek részt és nagy sikerrel zárult, izgalmas és változatos mérkőzéseknek lehettünk szemtanúi. Reményeink szerint olyan folyamatot indítottunk el, amely hagyománnyá válik, sokan fogják élvezni ezeket a versenyeket, és megjelennek olyan tehetségek, akik szép sportpályafutást érhetnek el” – osztotta meg gondolatait olvasóinkkal az alapítvány elnöke.

Baráth József