Továbbra is kevés az oltóanyag

2011. szeptember 30., 10:00 , 559. szám

Katasztrofális hiány van kanyaró, rubeola és tébécé elleni oltóanyagokból, az újszülöttek számára kötelező diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni vakcinák pedig teljesen kifogytak Kárpátalján.

Az oltóanyaghiány oka az, hogy az Ukrán Egészségügyi Minisztérium mostanáig nem döntött a Kárpátalja megyének járó oltóanyagkvótáról – nyilatkozta hétfőn Szvitlana Oberemko, a Kárpátalja Megyei Közegész­ségügyi és Járványügyi Állomás epidemiológiai osztályának vezetője a karpatnews.in.ua hírportálnak, hozzátéve, hogy a tárca illetékesei ezzel szemben váltig azt állítják, a készítményeket rég beszerezték és elküldték a megyéknek.

A közegészségügyi szakember közölte: Kárpátalja eddig a védőoltásokhoz szükséges vakcinák mindössze 18 százalékát kapta meg, az öt hónapos csecsemők gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz, rubeola, diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni immunizálásához ugyan érkeztek készítmények, de közel nem elegendő mennyiségben, miközben az újszülötteket egyáltalán nincs mivel beoltani.

Mint kifejtette, a kárpátaljai kórházakban hiány van a kisgyerekek tébécé, hepatitis B elleni vakcináiból és a hemofília kezeléséhez szükséges készítményekből. Elmondása szerint Kijev azt ígéri, az oltóanyagok napokon belül megérkeznek, hozzátéve, hogy ezúttal csak bevizsgált ukrán és orosz gyártmányú vakcinákat fognak alkalmazni, miután az indiai készítményekkel sok probléma volt az elmúlt években.

Oberemko aggodalmát fejezi amiatt, hogy Kárpátalján az emberek nem sietnek beolttatni magukat a veszélyes fertőző betegségek ellen. Mint emlékeztetett, a megyében a 14 év alatti gyermekek mindössze 13 százaléka kapott védőoltást tébécé ellen, s a felnőttek esetében is csak 18 százalék ez az arány, míg diftéria ellen a lakosság öt százalékát, hepatitis B ellen pedig csupán három százalékát oltották be. Egyúttal arra szólította fel a régióban élőket, hogy igyekezzenek saját költségükön beszerezni és beadatni az állami készletekből hiányzó védőoltásokat, mert veszélyes járványügyi helyzet alakulhat ki a térségben a fertőzésekkel szembeni immunitás hiánya miatt.

(MTI/Kárpátalja)