Kettős állampolgár egy Odessza megyei képviselő

2011. október 7., 10:00 , 560. szám

Olekszandr Preszman, az Odessza Megyei Tanács kormánypárti – Régiók Pártja (PR) – képviselője úgy véli, nincs ellentétben a hatályos ukrán törvényekkel az, hogy az ukrán mellett amerikai állampolgársággal is rendelkezik – adta hírül az UNIAN hírügynökség.

Kettős állampolgársága ügyében tartott odesszai sajtótájékoztatóján Pereszman a többi között elmondta, hogy 2001-ben valóban amerikai útlevelet kapott, s arról nem fog lemondani. „Ukrajna állampolgára vagyok, s nincs olyan törvény, amely tiltaná a kettős állampolgárságot. A kérdést illetően léteznek a megfelelő rendvédelmi szervek, Odessza megyében is működik az állampolgári jogállással foglalkozó belügyi osztály, amely az ukrán személyi igazolványomat kiállította” – tette hozzá a megyei önkormányzati képviselő.

Pereszman nyilatkozatát kommentálva Jurij Karmazin, az ukrán parlament képviselője, ismert jogász a hírügynökségnek kifejtette: Pereszman igazat mondott az újságíróknak, mivel megbízható forrásokból neki is tudomása van annak amerikai útleveléről és állampolgárságáról. Ukrajna helyi önkormányzati választásokról szóló törvénye azonban előírja, hogy képviselő csak ukrán állampolgár lehet – emlékeztetett, hozzáfűzve, hogy mivel a jogszabályban nincs szó kettős állampolgárságú személyekről, Pereszman sem kaphatott volna képviselői mandátumot.

A honatya úgy vélte, kettős állampolgárok nem tölthetnek be választott tisztséget ukrán államhatalmi szervekben, mivel szerinte a második állampolgárság megléte megbízhatatlanná teszi ezeket a személyeket fontos megbízatások teljesítésére. Azt is elmondta, hogy Ukrajna Alkotmánya szerint ukrán állampolgárnak csak egy állampolgársága lehet, többel nem rendelkezhet, jóllehet a hatályos ukrán törvények nem írják elő az ukrán állampolgárságtól való automatikus megfosztást azok esetében, akik felveszik más országok állampolgárságát. Ezért fordulhatnak elő a kettős állampolgárság esetei Ukrajnában – mutatott rá Karmazin, megjegyezve, hogy Harkiv megye egyik bírája például orosz állampolgárságot vett fel, amiről ugyan később lemondott, ám a Krímen és Bukovinában továbbra is vannak kettős állampolgárok.

(MTI/Kárpátalja)