A magyar államfő kitüntetéseket nyújtott át

Találkozók a magyar közösségekkel

2011. október 7., 10:00 , 560. szám

Találkozott a magyar közösségekkel és kitüntetéseket adott át kétnapos kárpátaljai látogatása során Schmitt Pál magyar köztársasági elnök.

Az államfő kárpátaljai programja vasárnap a kora délutáni órákban Ungváron kezdődött, ahol találkozott Olekszandr Ledida kormányzóval, valamint a megyei önkormányzat vezetőivel. Az ukrán–magyar kapcsolatok jónak mondhatók, s örvendetes, hogy Magyarország kormánya támogatja Ukrajna európai uniós törekvéseit – hangsúlyozta a megbeszélésen Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke. Annál furcsább, hogy nem nyernek megoldást azok a gondok, amelyekkel a kárpátaljai magyarság küzd az oktatás terén, holott azok befolyásolják a két ország kapcsolatát – tette hozzá a kárpátaljai magyar politikus.

A magyar államfő ezután megkoszorúzta Petőfi Sándor szobrát Ungvár belvárosában, majd Munkácsra látogatott. A Latorca-parti városban Schmitt Pál Lengyel Zoltán polgármester és Gajdos Olga városi tanácsi képviselő, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke társaságában koszorút helyezett el a sztálinizmus áldozatainak emlékművénél, az esti órákban pedig szentmisén vett részt a Szent Márton-székesegyházban.

A mise után a magyar államfő a Köztársasági Elnöki Érdemérem kitüntetést adományozta a kárpátaljai római katolikus közösség lelki vezetéséért, közel két évtizedes egyházépítő tevékenységéért és a kárpátaljai magyarság identitásának megőrzéséért Majnek Antalnak, a Munkácsi Római Katolikus Püspökség megyéspüspökének, valamint a kárpátaljai magyar nyelvű képzés színvonalának megőrzésében szerzett érdemeiért, kiemelkedő oktatói és műfordítói tevékenységének elismeréseként Antonenkó Miklósnak, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanárának, műfordítónak. A Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel kitüntetést vehette át az államfőtől a szórványban élő magyarság szellemi és lelki tartásának megőrzése érdekében kifejtett áldozatos tevékenységéért, oktató-nevelő munkájáért és a barkaszói iskola példaértékű fejlesztéséért Majoros Béla, a Barkaszói Középiskola igazgatója.

A nap végén Schmitt Pál közös vacsora keretében megbeszélést folytatott a kárpátaljai magyar történelmi egyházak vezetőivel és papságával.

Másnap, hétfőn reggel a magyar köztársasági elnök munkareggeli keretében találkozott a KMKSZ vezetőivel. Mint Kovács Miklós, a szövetség elnöke a találkozót követően lapunknak elmondta, tájékoztatta a magyar államfőt a kárpátaljai magyarság helyzetével kapcsolatos aktuális kérdésekről, különös tekintettel a jövőre esedékes parlamenti választásokra. Schmitt Pál az MTI-nek nyilatkozva jelezte, hogy a magyar választókörzet problémáját levélben fogja felvetni Viktor Janukovics ukrán elnöknek, s szóvá teszi – a kárpátaljai magyarság egyéb gondjaival együtt – Mikola Azarov miniszterelnöknél is, aki a tervek szerint a jövő hónapban látogat Magyarországra.

A köztársasági elnök ezt követően Beregszászba látogatott, ahol részt vett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén a beregszászi református templomban (lásd beszámolónkat fentebb). Ezt követően megtekintette a főiskolát, amelynek cserépjegy-akciója fölött védnökséget vállalt, majd ugyanott megnyitotta a kárpátaljai művészek alkotásaiból rendezett kiállítást.

A köztársasági elnök és kísérete ezt követően Nagyszőlősre látogatott, ahol a római katolikus templomban találkozott a helyi magyarsággal, és kitüntetéseket adott át. A Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel kitüntetést vehette át a kárpátaljai magyarság fennmaradása érdekében folytatott áldozatos lelkipásztori és karitatív tevékenysége elismeréseként a Nagyszőlősi Ferences Rendház – az elismerést Bán Jónás rendházfőnök, valamint Nádor Albert atya vette át –, továbbá több mint egy évtizedes óvodavezetői, közösségszervező és odaadó karitatív munkája elismeréseként Bábicsuk Júlia, a Nagybocskói Katolikus Óvoda és a Romzsa Tódor Karitász vezetője; több mint három évtizedes példaértékű, a magyar nyelvi és történeti hagyományok ápolása terén végzett pedagógusi, néprajzi, helytörténeti és szépirodalmi munkásságáért Czébely Lajos, a Viski Középiskola magyartanára, helytörténész, a református gyülekezet kántora; több mint egy évtizedes óvodavezetői és áldozatos karitatív tevékenysége elismeréseként Mácsek Szidónia, a gyertyánligeti Páduai Szent Antal Katolikus Óvoda vezetője; több mint két évtizedes közösségszervező, iskolaszervező tevékenységéért, az ugocsai magyarság nyelvi és kulturális hagyományainak megőrzését, ápolását célzó áldozatos munkája elismeréseként Milován Jolán, a Nagyszőlősi Járási Tanács Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség – Ukrajnai Magyar Párt frakcióvezetője; több mint három évtizedes, a kárpátaljai magyarság nyelvi és kulturális identitásának megőrzéséért végzett kiemelkedő oktató-nevelő munkássága elismeréseként Szántó Edit, a Bátyúi Középiskola nyugalmazott magyartanára; a magyar tannyelvű oktatás szolgálatában végzett öt évtizedes áldozatos munkájáért, példaértékű életútja elismeréseként Vizaver Magdolna, a Kőrösmezői Magyar Iskola nyugalmazott tanára, hitoktató; a kárpátaljai magyar fiatalok identitásának megőrzése, nemes hagyományaik ápolása és erkölcsi tartásuk erősítése terén kifejtett két évtizedes közösségépítő munkája elismeréseként a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség – a kitüntetést Popovics Pál elnök vette át.

Nagyszőlősről Schmitt Pál Técsőre utazott, ahol részt vett a magyar beruházásként megvalósult Skála Energy pelletgyár üzembe helyezés utáni megnyitásán, majd koszorút helyezett el a Kossuth-szobornál. Kárpátaljai látogatásának befejezéseként a magyar államfő találkozott a felső-Tisza-vidéki szórványmagyarság képviselőivel.

szcs