A PR üdvözli az orosz kettős állampolgárság intézményét

2011. október 14., 10:00 , 561. szám

A kijevi kormánypárt üdvözli, hogy Oroszország ukránoknak kettős állampolgárságot biztosít majd – adta hírül múlt vasárnap a podrobnosti.ua ukrán hírportál az unn.com.ua portálra hivatkozva.

Mihajlo Csecsetov ukrán kormánypárti honatya szerint az orosz és az ukrán állam, valamint a két nép közeledését segítő pozitív lépés lesz, ha Oroszországban elfogadják azt a törvényt, amely egyszerűsített eljárás keretében teszi lehetővé az orosz állampolgárság felvételét a másik állampolgárságról való lemondás nélkül.

Mihajlo Csecsetov, a kormányzó Régiók Pártja (PR) parlamenti frakciójának befolyásos tagja a készülő orosz törvényt kommentálva kijelentette: üdvözli az ilyen lépéseket Oroszország részéről. „Ebben a testvéri orosz nép jóakaratának kifejeződését látom, hiszen sok millió ukrán állampolgárnak élnek testvérei, szülei és más hozzátartozói Oroszországban. Nincs ország, amely közelebb állna hozzánk, mint Oroszország.” Ez egyszerűbbé teszi a kulturális cserét, üzleti együttműködést – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy „ha a népek közelebb akarnak kerülni egymáshoz, akkor a politikusoknak nincs mit tenniük.”

Csecsetov elmondta: biztos abban, hogy lesznek ukrán politikusok, akik ellenezni fogják Oroszország lépését. „Visítanak majd, mint a disznók”, ám Oroszország Ukrajna legfontosabb stratégiai partnere – mutatott rá a képviselő az MTI beszámolója szerint.

A podrobnosti.ua emlékeztetett, hogy Oroszországban az állampolgárságról szóló szövetségi törvény olyan módosítására készülnek, ami lehetővé fogja tenni az orosz állampolgárság egyszerűsített eljárással történő megadását az ország határain kívül élő honfitársaknak anélkül, hogy azok lemondanának a meglévő állampolgárságukról. Ráadásul az orosz állampolgárságot Oroszország határain túl, abban az országban is intézhetik majd, amelyben élnek. A törvénymódosítás tervezetét Konsztantyin Zatulin képviselő terjesztette az állami duma, az orosz alsóház elé.

(Kárpátalja/podrobnosti.ua/MTI)