Külföldön született gyermek után is jár a születési juttatás

2011. október 21., 10:00 , 562. szám

„Ukrán állampolgár vagyok, de már évek óta Magyarországon élek és dolgozok. A férjem magyar állampolgár, hamarosan megszületik közös gyermekünk. Kérdésem az volna, felveheti-e a gyermek mindkét ország állampolgárságát, s jár-e számára Ukrajnában a születési juttatás?”

– Mindenekelőtt az állampolgárság kérdését érdemes tisztázni. Az ukrajnai állampolgársággal kapcsolatos jogszabályi rendelkezések az egy állampolgárság elvén alapulnak. Azonban az állampolgársági törvény ennek ellenére ismer néhány olyan esetet, amikor megengedett, hogy az adott személy az ukránon kívül más állampolgársággal is rendelkezzék. Az egyik éppen az ön esete, vagyis amikor a gyermek a határon túl születik. Éppen ezért nyugodtan kezdeményezheti az ukrán és a magyar állampolgárság megadását is kicsinyének. Ezenkívül tudni kell, hogy ugyanezen törvény kimondja: még az olyan esetekben is, amikor egy ukrajnai felveszi valamely más ország állampolgárságát, a saját államához fűződő jogi viszonyában kizárólag ukrán állampolgárnak ismerik el. Ebből következik, hogy az illető jogosult mindazon juttatásokra, amelyekre a csak ukrán állampolgársággal rendelkezők is számíthatnak.

Ami pedig a gyermekszületéskor járó juttatást illeti, az ukrán állampolgárként mindenképpen jár önnek (ez áll Ukrajna Törvénye A gyermekes családoknak járó állami támogatásról 1. paragrafusában), méghozzá függetlenül attól igényt tarthat erre a juttatásra, hogy hol született a gyermek.

hk