Máért: Ülésezett a gazdaságfejlesztési és önkormányzati szakbizottság

2011. október 21., 10:00 , 562. szám

Az erdélyi magyarság fennmaradását és megerősödését célzó Mikó Imre-terv szerepelt többek között a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) gazdaságfejlesztési és önkormányzati szakbizottsága múlt csütörtöki ülésének napirendjén. Az ülésen jelen volt dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke.

A nemzetpolitikai államtitkárság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tanácskozáson Szatmáry Kristóf államtitkár, a bizottság elnöke köszöntőjében elmondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy párbeszéd alakuljon ki a külhoni és a magyarországi gazdasági szereplők között.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a résztvevők előtt beszámolt az államtitkárság jövőbeni terveiről, melyek közül kiemelkedik a novemberben megrendezésre kerülő Magyar Állandó Értekezlet, a külhoni magyar szervezetek legfelső fóruma. A további célok között szerepel még a külhoni magyar szervezetekkel való együttműködésben a nemzeti jelentőségű intézmények kritériumainak megfogalmazása és véglegesítése. Répás Zsuzsanna – a közlés szerint – kérte továbbá a megjelent szervezetek képviselőit, hogy fogalmazzák meg meglátásaikat a Bethlen Gábor Alap következő évi pályázati prioritásairól.

A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről rövid áttekintés hangzott el a Wekerle-tervről, melynek céljai között szerepel a magyarországi vállalkozások külföldi pozícionálása és megerősítése. Bemutatták a Mikó Imre-terv vitairatát, melynek alapgondolata az erdélyi magyarság fennmaradása és megerősödése. A beszámoló szerint a vitairat elkészítéséhez mind Magyarországról, mind a határon túlról komoly szakmai támogatást kaptak az alkotók.

Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke lapunknak nyilatkozva mind a Mikó Imre-, mind a Wekerle-terv kidolgozását igen nagyra értékelte. Mint kifejtette, nyilvánvaló, hogy Kárpátalja vonatkozásában is szükség volna egy hasonló magyar gazdasági terv kidolgozására, amely nemcsak etnikai vagy politikai, hanem gazdasági közösségként is tételezné a helyi magyarságot, számba venné annak lehetőségeit. A KMKSZ alelnöke reményének adott hangot, hogy mielőbb sikerül megteremteni a kimunkálandó tervek anyagi hátterét.

(hk/MTI)