Magyarország bélyegeken

Kiállítás a főiskolán

2011. október 21., 10:00 , 562. szám
Szalipszki Endre konzul köszöntője

Idén, Magyarország európai elnöksége kapcsán a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre érkezett több mint 30 000 ember a diplomáciai váró falain elhelyezett tablókon ismerkedhetett az ország nevezetességeivel. A tablók a Magyar Posta bélyegeinek segítségével mutatták be az ország növény- és állatvilágát, népviseleteit, népművészetét, a tudomány és a művészetek nagyjait, feltalálóinkat és találmányaikat, az ország borvidékeit és legszebb épületeit, illetve sok-sok egyéb dolgot, amire büszke lehet minden magyar.

A magyar EU-elnökség befejeztével a Magyar Posta vezetői a 41 tablót odaajándékozták a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának. Az intézmény Gross Arnold termében a kiállítást bárki megtekinthette. A bélyegek legtöbbje valóságos műalkotás, amelyeket a tablókon az eredetinél jóval nagyobb méretben szemlélhet meg a látogató.

A kiállítás megnyitóján Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke köszönetet mondott a posta és a Külügyminisztérium munkatársainak, s ígéretet tett, hogy a kiállítás anyaga a tablók témájának megfelelően a főiskola szaktantermeibe kerül majd, és éke lesz az intézménynek.

Péterffy Gábor, a Magyar Posta Zrt. filatéliai igazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy szívesen tett eleget a főiskola meghívásának, hisz meggyőződése, hogy a tablók méltó és igen jó helyre kerültek. Elmondta továbbá, hogy az elnökség végén sokan pályáztak ezekre a tablókra, de a posta vezérigazgatója olyan helyre adta azokat, ahol az anyaországnak leginkább kell törődnie az ott élő magyarsággal.

Az ungvári magyar főkonzulátus képviseletében Szalipszki Endre konzul mondott beszédet, aki elárulta a megjelenteknek, hogy gyermekkorában öt éven keresztül ő is gyűjtött bélyegeket, és a tablókon kiállított sorozatok közül több az ő gyűjteményében is megvolt. Majd felhívta a jelenlévők figyelmét az Európában egyedülálló budapesti Bélyegmúzeumra, ahol hihetetlen értékek és elmondhatatlanul szép alkotások találhatók, amelyeket több alkalommal is meg lehet csodálni.

A nyitóünnepség végén Tóth István beregszászi magyar főkonzul mondott pohárköszöntőt, hangsúlyozva: „A magyar bélyegkibocsátás a világ élvonalában van. Ezeket mindig kiváló grafikusok, művészek rajzolták, ezt most is láthatjuk. A tablókról visszaköszönnek ránk csodálatos tájaink, kulturális értékeink, népművészetünk és történelmünk nagyjai.

Magyarország EU-elnöksége sikeresnek mondható. Úgy gondolom, hogy ez érvényes erre a bélyegkiállításra is. Mindenkinek jó nézelődést kívánok!”

A pohárköszöntő után Péterffy Gábor igazgató úrtól megtudhattuk, hogy három éven keresztül magyar alkotást választottak Európa legszebb bélyegévé, idén pedig a második helyezet lett egy magyar bélyeg. A magyar bélyegkibocsátás a legrégebbiek között van a világon, az első 1868-ban jelent meg, de azt még Bécsben nyomták. 1848-ban Than Mór, Kossuth hadifestője is készített egy bélyeggrafikát, amelyről egy korabeli dokumentum szerint készítettek nyomólemezt, de sajnos nincs fennmaradt darab belőle. Ha feltételezzük, hogy ebből született bélyeg, akkor Anglia után a világon másodikként Magyarország adott ki bélyeget.

A bélyegsorozatokat bemutató tablókat Kara György grafikusművész, bélyegtervező állította össze.

Badó Zsolt