Főhajtás az ungvári börtönnél

2011. október 28., 10:00 , 563. szám

A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján a megtorlás áldozatai előtt tisztelegve megemlékezést szervezett október 22-én az ungvári börtön falán 2006-ban, az esemény 50. évfordulója tiszteletére felavatott emléktáblánál.

1956-ban a magyar forradalmat eltipró szovjetek többszáz magyar forradalmárt hurcoltak Ungvárra, ahol a börtön épületében vallatták őket a KGB-s kihallgatók. Az ő emléküket őrzi a tábla.

Az ünnepség kezdetén Szalipszki Endre konzul köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta: „Az 1956-os forradalom Magyarország történelmében az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb esemény volt. Bár ötvenöt év telt el azóta, ez az ügy még nem záródott le. A két évtizeddel ezelőtti rendszerváltozás 1956 sok követelését valóra váltotta, teljesítette, de még vannak elvarratlan szálak. A forradalom és szabadságharc utóélete így ér el egész napjainkig…”

Bacskai József, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy e hideg őszi napon ilyen sokan eljöttek nemzeti ünnepünk alkalmából az 1956-os forradalom és szabadságharc ungvári megemlékezésére, és a 2006 óta a börtön falán lévő emléktábla megkoszorúzására. Bátorító és felemelő érzés, hogy itt, Kárpátalján is tisztelettel adózhatunk az 1956-os hősöknek, és közösen emlékezünk az Ungváron fogva tartott 840 magyarországi deportált honfitársunkra, és az akkori eseményekkel nyíltan szolidaritást vállaló kárpátaljai bebörtönzöttökre.”

Az Ungvári Drugeth Gimnázium és az Ungvári Dayka Gábor Középiskola magyar diákjai Tóthné Illár Krisztina tanárnő által összeállított irodalmi műsorukkal idézték fel az 55 évvel ezelőtti budapesti eseményeket.

Végül az emléktáblánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait az emlékezők: Bacskai József főkonzul, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa nevében, Gyurin Miklós konzul a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusa, Kovács Miklós a KMKSZ nevében, Mihajlo Popovics a megyei tanács, Vaszil Bazjuk a megyei közigazgatás nevében.

dózsa