Schmitt: az autonómiatörekvésnek nincs alternatívája

2011. október 28., 10:00 , 563. szám

Az autonómiatörekvésnek nincs alternatívája – jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök, amikor a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) vezetőit fogadta múlt pénteken a Sándor-palotában. Az eseményen Kárpátalját Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke képviselte.

Az autonómiatörekvésnek nincs alternatívája, ha együvé akarjuk, hogy tartozzon a nemzet, vagy ha azt a lemorzsolódást, ami az elmúlt évtizedekben a statisztikai adatokban is megjelent, részben meg akarjuk állítani vagy menteni, ami menthető – mondta az államfő. Schmitt Pál a tanácskozás előtt mondott köszöntőjében arról beszélt, hogy az autonómiatörekvések kérdésében egyrészt a határon túli magyar szervezetek is megvívják a saját harcaikat, másrészt a magyar kormány is markánsan kiáll a nemzetstratégia mellett. Mint mondta, államfőként az a munkája, hogy „puhítsa” a szomszédos országok államfőit, így az elmúlt egy évben minden szomszédos ország elnökével találkozott.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a tanácskozást követően közleményében tudatta az MTI-vel, hogy a KMAT tagjai köszönetüket fejezték ki a magyar kormánynak, valamint az Országgyűlésnek, hogy „megalkották a nemzet egységét kifejező törvényeket”. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Tőkés László felvetésére elfogadták azt a hat napirendi pontot, melyet a köztársasági elnök jelenlétében meg is vitattak: így az autonómia kérdését és az azt elősegítő összefogás rendszerének kialakítását, az európai polgári kezdeményezések kérdését, amelyet Schmitt Pál javaslatára a KMAT tagjai – lehetőség szerint – egységesen használnak a magyarság érdekében, a határon túli magyar közösségek sportéletét, a magyar nemzeti örökség kérdését, a nemzeti regisztert, valamint a népszámlálást.

„A felek megállapodtak, hangsúlyozni kívánják, hogy az autonómia nem jár területi követeléssel, hanem elsősorban azt az európai elvet követi, hogy a döntések ott szülessenek, ahol az adott közösség éli mindennapjait” – olvasható. A felek hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a magyar közösségek megfelelő tájékoztatást kapjanak az autonómia lehetőségeiről. Az autonómia nem cél, hanem eszköz a magyarság kezében – szögezték le.

Mint írták, a tanács tagjai üdvözölték, hogy a Magyarországon készülő választási törvény biztosítani kívánja minden magyar állampolgárnak a szabad választás jogát és lehetőségét. Méltatták továbbá azt a nemzeti összefogást, amely a szerbiai vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény elfogadása ellen nyilvánult meg.

(zzz/MTI)