Egy közösség, amely valóban megőriz szeretetében

Családi nap Izsnyétén

2011. november 4., 09:00 , 564. szám

A munkácsi járási Izsnyétén a református templom és a parókia melletti tér mozgalmas események színhelye volt október utolsó vasárnapján: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Izsnyétei Alapszervezete ugyanis a helyi református gyülekezettel karöltve családi napot szervezett. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával szervezett program – melyet a gyönyörű napsütéses időjárás is segített – „összetoborozta” a település apraját-nagyját.

A szervezők a nap minden percét kihasználták, hogy változatos programok keretében felhőtlen kikapcsolódást nyújtsanak fiatalnak-idősnek egyaránt. A rendezvény a helyi általános iskolában sportvetélkedővel kezdődött, melynek végén minden résztvevő oklevélben és ajándékban részesült. Ezt követően a közönség a templom mellett felállított színpadhoz ment át, ahol időközben Bagu Géza és Béres József, a megyénkben közkedvelt bátyúi Cók-Mók Bábszínház tagjai már felállították a paravánt. Hogy mindenki ráhangolódjon a bábjátékra, annak kezdete előtt az előadók – a közönséget bevonva – „bűvésztrükkökkel” szórakoztatták a nézőket. Miután mindenki „feltöltődött” mosollyal és jókedvvel, a színészek mesehősökké alakulva előadták a társulat talán legnépszerűbb játékát, az Elátkozott malom c. bábjátékot. A darabot – melyben a hős Vitéz Lájszló ördögökkel és szellemekkel viaskodva, azokat palacsintasütővel és furkósbottal tisztességre tanítva őrli meg Molinári bácsi „gabonákokját” – kezdetétől a végéig felhőtlen jókedv kísérte, s természetesen nem maradhatott el az előadók jutalma, a vastaps sem, majd minden jelenlevő gyerek édességcsomagot kapott.

A bábjátékot követően református istentiszteletre gyűltek egybe a hívek, melyen Izsnyéte református lelkipásztora, Harsányi Béla hirdetett igét.

Az istentiszteletet követően került sor az ünnepélyes megnyitóra. A szervezők nevében Orosz Szilvia, a KMKSZ Izsnyétei Alapszervezetének elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket: többek között a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának és Beregszászi Konzulátusának képviseletében Sáfi Csaba ungvári, valamint Kókai Krisztina és dr. Nagy Ignác beregszászi konzulokat, Gulácsy Gézát, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnökét. Orosz Szilvia külön köszöntötte az alkalomra szép számmal hazatért, külföldre elszármazott izsnyéteieket is. Kiemelte: a családi napot – hagyományteremtő szándékkal – a jövőben is megrendezik majd, mely a helyi családoknak kikapcsolódást szolgáló alkalomként, az elszármazottakkal pedig összekötő kapocsként szolgálna.

Gulácsy Géza a KMKSZ nevében a szervezet jókívánságait tolmácsolta. A család fontosságáról szólva rámutatott: a családok jelen világunkban nehéz időket élnek meg, azok békéjét, boldogságát nagyon sok minden próbára teszi. Ilyen próbatétel a pénzhajhászás, a karrierépítés, a hivatás vagy a dicsőség keresése. „Gondoljunk csak bele: a történelemben sok híres embert ismerünk, és hogyan gondolunk rájuk vissza? – tette fel a kérdést Gulácsy Géza. – Gyűlölettel, elismeréssel, de szinte sohasem szeretettel. Vagy gondolkozzunk el azon: hogyha holnap kivesz minket az Úristen a hivatásunk szolgálatából, akkor vajon megáll-e a világ, vagy megáll-e a munkahelyünkön az élet? Bizony nem áll meg, nagyon gyorsan begyógyítja a sebeit: helyünkre egy másik ember áll, ki tovább folytatja munkánkat. A társadalom, a közösség pedig nagyon hamar elfelejt bennünket. „Egyvalaki” azonban soha nem felejt el minket: szerető családunk tagjai. Ez az egyetlen olyan közösség, amely valóban megőriz minket a szívében, szeretetében” – zárta szavait az elnök.

Kókai Krisztina konzul asszony a családról mint a társadalom legkisebb egységéről, de mint legfontosabb építőkövéről szólt. „A családhoz való tartozás az élet alapvető eleme: napjainkban, de az elmúlt évszázadokban is az egyén helyzetét, súlyát az határozta meg, hogy melyik családhoz tartozott, melyik családot képviselte, illetve milyen családok alkotta nemzetséghez tartozott. A család alapjelentése a mindennapi szóhasználatban a szülők, gyerekek és a legközelebbi hozzátartozók közössége, emellett alapvetően gazdasági, valamint érzelmi és kulturális, szellemi közösség is” – mondta.

A gyülekezet énekkarának szolgálatát követően Bahus Tímea teológushallgató A Biblia a családról címmel tartott előadást. Előadásában részletesen taglalta a Bibliának a családdal kapcsolatos tanítását, fogalmát, valamint azt, hogyan kellene a jelenkor emberének biblikus családi életet élnie. Keresztény pszichológusok munkája alapján ismertette és jellemezte még a napjainkban megtalálható családmodelleket is: a „diktátor”, az „anyakirálynő”, a „cipekedő”, az „egyenlősdi”, „az elszigeteltek”, a „csonka család”, a „bábozó”, a „gyerekbálvány”, valamint „a pásztor és a nyája” családtípusokat. Mint Bahus Tímea elmondta: a Biblia tanítása szerint a legutolsó családtípus az ideális modell, mivel itt a szülők teljesen egyenlőek egymással szemben. A férfi nem diktátor, hanem pásztor, aki vezeti a családot, úgy, ahogy Jézus is vezeti a nyájat. Az asszony pedig az ő segítőtársa, aki segít neki abban, hogy a bárányokat, a gyermekeket vezesse. És ha együtt maradnak, ahogyan a nyáj is együtt marad, akkor biztonságban tudhatják egymást.

A továbbiakban fellépett még a helyi fiatalokból álló Siloám Együttes, az iskola folklórcsoportja, Antóni Norbert előadásában pedig felhangzott a Honfoglalás c. dal. A jelenlévők kivetítőn Izsnyéte történelméből láthattak képkockákat.

Végezetül szeretetvendégségre került sor, melyen a finom falatokat tradicionális helyi népviseletbe öltözött fiatalok szolgálták fel. „Jó ebédhez szól a nóta” – tartja a mondás, s nótából, zenéből itt sem volt hiány: ehhez a talpalávalót a tiszapéterfalvi Kokas banda szolgáltatta.

F.Zs.