Kárpátaljai fenyőfák a Vatikánnak

2011. november 4., 09:00 , 564. szám

A Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye ajánlotta fel ajándékként a Vatikánnak a Szent Péter téren idén felállítandó karácsonyfát – közölte múlt pénteken Milan Sasik munkácsi görög katolikus megyéspüspök.

Sasik elmondta: a Vatikánnak szánt karácsonyfa adományozásával kapcsolatos javaslatát az Egyházak és Vallási Szervezetek Összukrajnai Tanácsának az ülésén vetette fel, s azt a résztvevők jóváhagyták. A terv gyakorlati megvalósítása az Ukrán Görög Katolikus Egyházra és Lemberg (Lviv) polgármesteri hivatalára hárul – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A jelentés szerint Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi nagyérsek, az Ukrán Görög Katolikus Egyház vezetője idén júniusban tett római munkalátogatása során vitatta meg az ukrán állam által adományozott karácsonyfa Szent Péter téren való decemberi felállításával kapcsolatos szervezési feladatokat Tetyana Izsevszkával, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott szentszéki nagykövetével.

A Szent Péter téren idén karácsonykor felállítandó, 30 méter magas fenyőfát Kárpátaljáról, a rahói járási Tiszabogdányból (Bohdan) szállítják a Vatikánba, míg további 43 fenyőt Lemberg megyében vágnak ki a pápai lakosztály és az apostoli paloták termeinek díszítésére. A fenyőfákat december 12-ig juttatják el Rómába.

A Szentszéknek központi karácsonyfaként szánt fenyő pontos helyét a görög katolikus egyház illetékesei egyelőre nem árulják el. Egyes hírek szerint a faóriás egy nehezen megközelíthető hegytetőn áll, ahonnan a november 24-re tervezett kivágása után helikopterrel viszik Rahóra. Úgy tudni, a kisvárosból Kárpátalja vezetőinek és a megyében működő egyházak püspökeinek a részvételével tartandó ünnepség keretében indítják útnak Rómába.

Az idei vatikáni karácsonyfaállítás különlegessége lesz, hogy azon az ukrajnai görög és római katolikus egyházak püspökein kívül az ukrán ortodox egyház vezetői is részt vesznek. A december 24. előtti héten tartják az addigra feldíszített fán a lámpagyújtást a Szent Péter téren. Ezt a pápa lakosztályának a térre nyíló ablakából követi.

A Szent Péter téri karácsonyfaállítás szokását 1982-ben vezette be II. János Pál, aki a betlehemi jászlat is a barokk tér közepén helyezte el. A bazilikával szemközt állva a jászol az obeliszk bal, a karácsonyfa a jobb oldalán áll. A térre kerülő karácsonyfa előírt magassága harminc méter körüli, a többi fa sokkal kisebb. Az ünnepek után a fenyőfákat a Vatikán jótékonysági célra ajánlja fel, bútorok és játékok készülnek belőlük. A fák kiválasztásánál a Vatikán figyelembe veszi, hogy kivágásra szánt fenyők érkezzenek Rómába.

Nem ez lesz az első magyar ajkú területről érkező Szent Péter téri fenyőfa: 2001-ben a romániai Hargita megyéből érkezett a „pápa karácsonyfája”.

(Kárpátalja/MTI/zakarpattya.net.ua)