A külügyi és jogi szakbizottság ülése

Magyar Állandó Értekezlet

2011. november 4., 09:00 , 564. szám

A magyar kormány üdvözli, hogy megkezdődtek az egyeztetések a szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) között a szerbiai restitúciós törvény ügyében – emelte ki Németh Zsolt a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) külügyi és jogi szakbizottsága múlt pénteki budapesti ülése közben tartott sajtótájékoztatón. A magyar külügyi tárca parlamenti államtitkára nagyon fontosnak és ígéretesnek nevezte az egyeztetéseket. A tanácskozáson a kárpátaljai magyarság képviseletében részt vett Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Németh Zsolt elmondta, Magyarország hangot adott a problémának, de a megoldás Szerbia és az ott élők – így a magyarság – dolga. „Magyarország európai Szerbiában érdekelt, ahol lehet és jó magyarnak lenni” – mondta Németh Zsolt, hozzátéve: az elkövetkező hetek erről szólnak majd. A külügyi államtitkár reményének adott hangot, hogy Szerbia uniós tagjelölti státuszára december 9-én Magyarország igennel szavazhat majd. Megerősítette: a kollektív bűnösség elvét Magyarország elfogadhatatlannak tartja. Ugyanakkor, ha sikerül a módosításokat elfogadni, akár egyfajta megbékélési modell is kialakulhat Magyarország és Szerbia között – jegyezte meg.

Józsa László, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja azt mondta, úgy tűnik, hogy sikerül kompromisszumra jutni, és ellensúlyozni azokat a negatív hatásokat, amiket a jogszabály egyes passzusai idéztek elő. Van okunk a bizakodásra – fogalmazott, hozzátéve: lényegesen elfogadhatóbb változat elfogadását helyezték kilátásba.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár közölte, hogy a Magyar Állandó Értekezlet következő plenáris ülését november 23–24-én tartják. Még ősszel valamennyi szakbizottság ülést tart, ezen a héten az oktatási, jövő héten a szórványbizottság tanácskozik – ismertette.

A plenáris ülés napirendjén a tervek szerint a nemzeti jelentőségű intézmények, a külhoni magyarságot érintő aktuális kérdések, így a szerbiai restituciós törvény, valamint az állampolgársági ügyek, a szavazati jog és a jövő évi választások szerepelnek majd.

Utóbbival kapcsolatban Németh Zsolt kiemelte: a jövő esztendő Kárpát-medencei választási év lesz, hiszen valamennyi Magyarországgal szomszédos országban voksolnak majd. A bizottsági ülésen a határon túli magyar szervezetek képviselői azt mondták – folytatta –, hogy készen állnak a megmérettetésre.

(Kárpátalja/MTI)