Daciára „románosították” a nagyszalontai Arany János-gimnázium nevét

2011. november 11., 09:00 , 565. szám

Az ősi román föld, Dacia nevét veszi fel a nagyszalontai Arany János-főgimnázium. A névcserét a tanári kar kérte, mert a magyar osztályokat elköltöztették egy új, önálló iskolába.

„Most, hogy különvált a magyar iskola, úgy gondolom, mi is változtathatunk nevet, hiszen Arany János számunkra kevésbé jelentős, mint a volt magyar kollégáknak. A Dacia nevet azért választottuk, mert mindannyian tudjuk, ez volt a román nép bölcsője” – mondja Liviu Galea, az iskola igazgatója.

Az önkormányzat tehetetlen a névváltoztatással szemben. A polgármester azt mondja: a tanári karnak ez jogában áll. Az önkormányzatnak semmilyen beleszólása nincs abba, hogy az oktatási intézmény milyen nevet választ magának. „Mi úgy gondoljuk viszont, hogy ez jelzés a magyarságnak, hogy mi lesz akkor, ha nem lesz magyar a városvezetés, a románok mindent át fognak írni, még a történelmünket is” – jelentette ki Török László polgármester.

A magyar diákoknak külön iskolát alapítottak Arany János Iskolacsoport néven, az intézmény ápolja tovább a nagy költő emlékét. A főgimnázium egyébként 102 évig viselte Arany János nevét: olyan hírességek tanultak ott, mint Kodály Zoltán zeneszerző, Kulin György csillagász vagy Sinka István író.

(m1 Híradó/hirado.hu)