Kárpátaljai nyereményeső az „Édes Anyanyelvünk” országos döntőn

2011. november 11., 09:00 , 565. szám

2011. október 14–16-a között idén 39. alkalommal került megrendezésre Sátoraljaújhelyen az „Édes Anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos döntője, melyen a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség támogatásának köszönhetően öt kárpátaljai diák vehetett részt. A tanulókat a KMPSZ áprilisban megrendezett regionális döntője során válogatták ki, akik a nyár folyamán a győri anyanyelvi táborban fejleszthették tovább tudásukat. A rangos és színvonalas megmérettetésre a Beregszászi Magyar Gimnáziumból, a Nagyberegi Református Líceumból és a Nagydobronyi Középiskolából érkezett tanulókat Szántó Edit, Katona-Mironova Berta és Kovács András magyartanárok kísérték el.

A verseny írásbeli és szóbeli fordulóból állt, melyek külön napokon voltak megrendezve. Az írásbeli fordulón a főként nyelvtani és nyelvhasználati ismereteken kívül történelmi, valamint bizonyos szintű tudományos háttértudásra is szükség volt. A feladatok a nyelvi kompetencia és a nyelv gyakorlati alkalmazására is kiterjedtek.

A szóbeli fordulóra másnap került sor, mely izgalmasabbnak bizonyult az írásbelinél. A versenyzők négy téma közül választhattak. A választott témáról egy meghatározott műfajban három percben kellett összefüggően, logikusan felépített módon, választékosan beszélni.

A versenyen kívül tartalmas kikapcsolódást is biztosítottak számunkra a szervezők. Pihenésképpen ellátogathattunk a Zemplén Kalandparkba, ahol kipróbáltuk magunkat Magyarország és Európa leghosszabb bobpályáján. A Kalandpark után Széphalomra, a Magyar Nyelv Múzeumába mentünk, ahol megtekintettük anyanyelvünk történetének legfontosabb állomásait a kezdetektől napjainkig, kiegészülve a nyelvjárások, a szleng és a nyelvújítás szavaival, illetőleg az ekkor nyílt Deme László emlékpontot. Mindkét estét a sátoraljaújhelyi Latabár Árpád Színház ünnepélyes és szórakoztató műsora zárta.

Az izgalom a hazautazás napjára érte el a tetőfokát. Reggel Kazinczy sírjának megkoszorúzását követően, melyen első alkalommal helyezte el koszorúját a Kárpátaljai Magyar Anyanyelvápolók Szövetsége, sor került az ünnepélyes eredményhirdetésre. Büszkén mondhatjuk, hogy a kárpátaljai csoport sikeresen teljesített a versenyen, és felkészültségének köszönhetően a következő eredmények születtek. Az Anyanyelvápolók Országos Szövetségének különdíját és az ezzel járó könyvjutalmat Babják Ivett, a Nagyberegi Református Líceum tanulója (felkészítő tanára Kovács András) vehette át. Kazinczy-éremmel (Sátoraljaújhely város emlékplakettjével) és 10-10 ezer forinttal jutalmazták Gajdos Evelint, a Nagyberei Református Líceum tanulóját (felkészítő tanára Kovács András), valamint Nagy Flóra Boglárkát, a Beregszászi Magyar Gimnázium tanulóját (felkészítő tanára Barta-Nyistyák Gabriella), akikkel a verseny végén a nyereményeső kapcsán a Zempléni Televízió riportot készített.

A Sátoraljaújhelyen töltött hétvégéből, a versenyből és díszünnepségből, valamint a színházi előadásokból is kitűnt, hogy az anyanyelv művelésének szerepe határon innen és túl kiemelt fontossággal bír. Nekünk tudnunk kell, hogy anyanyelvünk, kultúránk ápolását Isten feladatként bízta ránk Kárpátalján. Tamási Áron szavaival élve: „Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született.”

Gajdos Evelin,

a Nagyberegi Református Líceum végzős tanulója