Drágább lesz az útlevél, kevesebb illetéket fizetünk a DAI-nak

Jogszabálymódosítás

2011. november 18., 09:00 , 566. szám

Rossz hír a külföldre utazók számára, hogy 2012. január 1-től Ukrajnában drágul az útlevél, viszont jó hír az autósoknak, hogy jelentősen mérséklődik az Állami Közlekedésrendészet (DAI) által nyújtott egyes szolgáltatások díjszabása. A kormány október végén rendeletében hagyta jóvá a belügyminisztérium, és az annak alárendelt szervek által 2012. január 1-től nyújtandó fizetett szolgáltatások díjszabását, amit a korábbi években belügyminisztériumi rendeletek szabályoztak.

A jövő évtől kezdve 407 hrivnya állami illetéket kell majd fizetni az útlevél igényléséért a jelenlegi 343 hrivnya helyett, amennyiben 30 napon belül készítik el az okmányt. (Ehhez az összeghez járulnak a polgárok által fizetendő különféle egyéb illetékek és hozzájárulások, amelyeknek a mértéke megyénként változó.) Valamelyest olcsóbbá válik viszont a sürgősségi eljárással igényelt útlevelek kiállításának állami illetéke: a 10 vagy három napon belül igényelt útlevélért a jelenlegi 861, illetve 1205 hrivnya helyett január 1-től 851, illetve 1039 hrivnyát kell fizetnie. Nem árt tudni továbbá, hogy 75-ről 86 hrivnyára nő az elvesztett útlevél újrakiadásaáért fizetendő illeték.

Jelentős mértékben csökkennek ugyanakkor a DAI által nyújtott egyes szolgáltatások költségei. Jelenleg például az autók adásvétele esetében kötelező rendőrségi igazolás arról, hogy a jármű nem lopott, 400 hrivnyába kerül, továbbá 200 hrivnyát kell fizetni az autó értékbecsléséért, műszaki diagnosztikai vizsgálatáért, s ezenkívül számos más szolgáltatásért is fizetni kell. Tulajdonosváltásnál az autó bejegyzésének összköltsége így közel 1300 hrivnyát tesz ki, míg január 1-jétől a külföldi gyártmányú autók bejegyzése összesen 190 hrivnya 15 kopijkába, az Ukrajnában és a FÁK-tagországokban gyártottaké 153 hrivnya 63 kopijkába fog kerülni.

Az új díjszabás szerint ezentúl is 26 hrivnyát kell fizetni a jogosítványok kiadásáért, továbbra is 26 hrivnya lesz a járművezetői és a KRESZ-vizsgák letételéért fizetendő illeték (13 hrivnya vizsgánként).

A rendelet eltörli a közlekedésrendéset által kiadott okmányok kiállításáért fizetendő illetéket, mely jelenleg az alábbi tételekből állt: 15 hrivnya az okmányok előkészítéséért, 24 hrivnya a kinyomtatásukért, 7 hrivnya a laminálásukért. A rendszámtáblák elkészítése viszont az eddigi 91 hrivnya 50 kopijkáról 135 hrivnyára nő. Úgyszintén növekszik, méghozzá 70%-os mértékben az autómentő-szolgáltatás igénybevételének költsége: kilométerenként 10-ről 17 hrivnyára. A legdrágább szolgáltatás a „személyre szabott” egyéni rendszámtábla elkészítése lesz, melynek díjszabása 300–500 hrivnya között mozog majd.

BJ