Nem bocsátható el a beteg alkalmazott

2011. november 18., 09:00 , 566. szám

„Feleségem elmúlt 49 éves, s majd harminc éve dolgozik ugyanazon vállalatnál, téli hidegben és nyári kánikulában egyaránt. A közelmúltban súlyos betegséget állapítottak meg nála az orvosok, amely összefüggésben van nehéz fizikai munkájával. Nemrég létszámleépítés kezdődött a vállalatnál, s most attól félünk, hogy az elsők között szabadulnak meg a nem teljes értékű munkavégzőktől, így a betegektől is. Mik a kilátásaink? Mire számíthat a feleségem ennyi év után, betegen?

– A munkatörvénykönyv számos garanciát tartalmaz az elbocsátás ellen a hasonló esetekre. Így például, a 32. paragrafus kimondja, hogy ha létszámleépítésre kerül sor egy vállalatnál, a munkahely megőrzése tekintetében előnyben részesülnek a foglalkozásukkal összefüggő betegségben szenvedők.

Bizonyos keretek között a munkakörülmények javítására is lehetőséget biztosítanak a jogszabályok. A munkatörvénykönyv 170. paragrafusa értelmében az egészségi állapotuk okán könnyebb munkára szorulókat a munkaadó köteles (az érintettek belegyezésével) átirányítani ideiglenesen vagy állandó jelleggel az egészségi állapotuknak megfelelő könnyebb munka végzésére. Ha a foglalkozási betegségben szenvedő végérvényesen képtelenné válik korábbi munkája elvégzésére, a munkaadónak lehetőség szerint meg kell oldania szakmai átképzését, valamint az egészségügyi javallatokkal összhangban lévő további foglalkoztatását.

Sajnos nem találkozhatunk túl gyakran hasonló esetekben a munkaadói szolidaritás megnyilvánulásával, de jó tudni, hogy a munkavédelmi törvény 9. paragrafusa értelmében a munkaadónak jogában áll saját forrásaiból pótlólagos juttatásokat folyósítani a károsultnak és családtagjainak.

hk