Csökkenő bevásárlóturizmus

Gyenge a forint

2011. november 25., 09:00 , 567. szám

Az utóbbi időben, annak ellenére, hogy Magyarországon folyamatosan növekednek az üzemanyagárak, a forint értékvesztéséből kifolyólag valamelyest csökkent a szomszédos magyarországi megyékből üzemanyagot tankolni és bevásárolni Kárpátaljára utazók száma. Míg néhány hete még 42 hrivnyát ért 1000 forint, jelenleg csak 34-35 hrivnyát adnak érte a beregszászi piacon.

Az anyaországi bevásárló­turistákat leginkább az olcsó dohányáru, a szeszes ital, az üdítőitalok, az édességek és az üzemanyagok vonzzák Kárpátaljára. Az ukrán határhoz közeli magyarországi régiók lakosai rendszerint Beregszász, Munkács, Ungvár piacain és bevásárlóközpontjaiban szerzik be a szükséges cikkeket. Noha visszaesett a forgalom, az ukrán–magyar határ közelében található benzinkutak és szupermarketek munkatársai lapunk érdeklődésére elmondták, hogy a forint „gyengélkedése” ellenére az ünnepek előtti roham idén sem marad el, bár intenzitása a korábbi évekhez képest valószínűleg csökken.

A határ túloldalán élő személygépkocsi-tulajdonosoknak továbbra is megéri Ukrajnában tankolniuk, hiszen minőségétől függően a benzin literjét átlagosan 80–100, míg a gázolajét majdnem 150–160 forinttal mérik olcsóbban a határhoz közeli benzinkutakon, mint Magyarországon. November 16-án a Mol Nyrt. 5, illetve 8 forinttal emelte a 95-ös benzin, valamint a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, ezzel mindkét üzemanyag ára új csúcsra emelkedett: a benzin átlagára 402-404 forintra, míg a gázolajé 430 forintra nőtt. November 23-án, szerdán a MOL 5 forinttal csökkentette a 95-ös benzin árát, és 3 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, miáltal a dízel ára új csúcsra emelkedett. A benzin átlagára 397-399 forintra csökkent, míg a gázolajé 433 forintra emelkedett. Kárpátalján a mostani magyarországi benzinárcsökkenés ellenére is jóval olcsóbb az üzemanyag: a Tiszabecs–Tiszaújlak, a Beregsurány-Asztély, a Barabás–Mezőkaszony, a Lónya–Harangláb és a Záhony–Csap magyar–ukrán határátkelők közelében számtalan benzinkúton tankolhatnak a magyarországi autósok. A normál 95-ös benzint 10,20 hrivnyáért (293 forint) lehet kapni, míg egy liter euro minőségű benzinért 11,10 hrivnyát (322 forint) kérnek el. A dízel esetében az ár 9,45 hrivnyától (273 forinttól) indul, a jobb minőségű gázolajakért azonban literenként már 9,85 hrivnyát (284 forintot) kell fizetni. Egy személyautó 50 literes tankjának a jobb minőségű benzinnel való megtöltése átszámítva körülbelül 16 ezer, a legjobb gázolajjal pedig több mint 14 ezer forintba kerül Ukrajnában; így az autósok akár 4–7 ezer forintot is spórolhatnak egy kárpátaljai tankolással, melynek egyébként az az egyik jellegzetessége, hogy a kutaknál az autósok fából vagy fémből készült bakra állítják járművük hátsó kerekeit, így több üzemanyag fér a tartályba. Ezek a bakok egyébként nélkülözhetetlen kellékek minden határ menti benzinkúton.

A határátkelők közelében található benzinkutak munkatársainak elmondása szerint a töltőállomásokra betérő tankolók közel 70%-a magyarországi. Azonban annak ellenére, hogy Kárpátalján a magyarországinál jóval kedvezőbb az üzemanyag ára, a forint értékvesztése miatt az utóbbi hetekben valamelyest visszaesett a forgalom, és a kutasok attól tartanak, hogy a forint további gyengülése esetén tovább mérséklődhet a Magyarországról ide tankolni járók száma.

Hasonló a helyzet a bevásárlóközpontokban és a piacokon is, melyek kereskedői e sorok írójának elmondták, hogy „oda a virágos nyár”, amikor a bevásárlóturisták felvásárolták készleteik jelentős részét, melyeket sokszor nem győztek feltölteni. Kiemelték, ma már főleg csak azok jönnek bevásárolni a szomszédos magyarországi megyékből, akik nagy tételben vásárolnak szeszes italt, dohányárut, édességet, sört, üdítőitalokat, és megfelelő, hosszú évek során jól bejáratott összeköttetések révén gond nélkül át tudják juttatni az árut a vámon, vagy ilyen összeköttetés hiányában a határátkelők közelében fekvő falvak lakosainál tárolják és apránként szállítják át.

(BJ/MTI)