MFSKA ifjúsági labdarúgótorna Nagydobronyban

2011. december 2., 09:00 , 568. szám

Szombaton a nagydob­ronyi műfüves pályán hagyományteremtő ifjúsági labdarúgótornát rendezett a Magyar Fiatalokért Sport és Kulturális Alapítvány. A 2001-es korosztályból négy csapat mérte össze a tudását az évet lezáró focitornán. A zord időjárás ellenére a fiatalok küzdelmes csatákat vívtak, s a végső győzelmet a Nagydobronyi Focisuli szerezte meg Beregszász válogatottja előtt. A dobogó harmadik fokára Bakos csapata állhatott.

A focisuli kárpátaljai viszonylatban is rendhagyó oktatási intézmény. Nem sok falusi település büszkélkedhet hasonló egyesületi alapon működő tehetséggondozó szervezettel. Ehhez elsősorban az kell, hogy legyen olyan sport- és kulturális mecénás, aki felvállalja a tehetséges gyermekek iránti elfogultságát, támogatja a biztos alapok megteremtését, tapasztalt edzők keze által a legjobbat biztosítva számukra. A Magyar Fiatalokért Sport és Kulturális Alapítvány (MFSKA) szervezésében létrejött a Nagydobronyi Focisuli tehetséggondozó osztály, amely a jó szervezésnek, a szakmai hozzáértésnek és támogatóinak – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, s a Sting Szabadidőközpontnak – köszönhetően szép sikereket ér el a korosztályos tornákon.

Benedek Csaba, az alapítvány elnöke szerint céljuk az egészséges életmódra ösztönzésen túl a kulturális értékek ápolására, őrzésére való nevelés is. A későbbiekben a focisulin kívül szeretnének beindítani még hagyományőrző, színjátszó szakköröket. Az MFSKA a minőségi edzésmunkához biztosította a sportfelszerelést, kiegészítőket, minőségi labdákat, a komplett mezt. A szervezet segítségével számos tornán vettek részt, s értek el jó eredményeket: Beregszászban a Beregvidék-tornán az első helyet szerezték meg, Ungváron harmadik helyet érték el a Juhász-tornán, Egerben nemzetközi mérkőzéseket játszottak, nyáron záhonyi edzőtáborban vettek részt, a nagydobronyi Krumplifesztiválon sorozatban az első helyet szerezték meg, Ungváron, elismert edzőjük, Fülöp Sándor hetvenedik születésnapjára rendezett tornán második helyet értek el, s legutóbb a Nagydobronyi Községi Tanács segítségével részt vehettek Felcsúton a Puskás Ferenc Labdarugó Akadémián egy válogatáson. A focisuli további új korosztályokkal bővül.

A focisuli létjogosultságát, jelentőségét az adja, hogy Kárpátalján példamutató a jelenléte. A magyar fiatalok nagyobb mértékű élsportba való bevonásának sokrétű pozitív következménye lenne. Ha a nagydobronyi példa „ragadós” lesz, a kárpátaljai magyar fiatalok tömegesen csatlakozva az élsporthoz valószínűleg egészségesebb életmódot választanak, és egészségesebb felnőttekké válnak, akik fel tudják vállalni a nemzeti öntudatot is. Az sem mellékes, hogy a sok felfedezett, nem elkallódott tehetségből több magyar felnőtt focista fog kiválogatódni. A Nagydobronyi Focisuli hétfőn és szerdán várja az Ungvári járásból a tehetséges fiatalok jelentkezését.