Timosenko beteg, de kihallgatható

2011. december 2., 09:00 , 568. szám

Julija Timosenko titokban teljes orvosi kivizsgáláson esett át születésnapja előtt. Hívei szerint az ellenzéki BJUT–Batykivscsina beteg vezérével embertelenül bánnak fogva tartói. A hatalom szerint a fogoly kihallgatható állapotban van.

Hetek óta érkeznek a hírek az ellenzék bebörtönzött vezérének fokozatosan romló egészségi állapotáról és fájdalmairól. Védői és pártja, a BJUT–Batykivscsina szerint Timosenko súlyos hátfájástól szenved, és gyakorlatilag ágyhoz kötött, testén kék foltok jelentek meg.

Hosszú huzavona után november 23-án a hatóságok elrendelték az elítélt általános kivizsgálását, amit a Kijev megyei klinikai kórházban ejtettek meg. Az Osztap Szemerak, a BJUT parlamenti képviselője által saját Facebook-oldalán közzétett beszámoló szerint a kórház orvosait még előző este értesítették a készülő látogatásról, az intézmény személyzetét azonban nem tájékoztatták. Amikor a politikust a kora reggeli órákban meghozták a kórházba, nem tudott lábra állni, olvasható a beszámolóban. A beteget azonban állítólag ennek ellenére sem fektették betegszállító kocsira, hanem az őt kísérő két fegyőr megragadta a hóna alatt és úgy vonszolták végig a folyosón. Fejére valamilyen köpenyt vagy takarót dobtak, láthatóan attól féltek, hogy megismerik a foglyot – írja Szemerak. A Szabadság Rádió ukrán szolgálata által név nélkül idézett kórházi dolgozók beszámolói is megerősítik, hogy a hatóságok igyekeztek eltitkolni Timosenko megjelenését az egészségügyi intézményben, amelynek dolgozóit figyelmeztették, hogy saját és családjuk érdekében ne beszéljenek az esetről.

A rádió információi szerint egyébként az exkormányfőnél többek között csigolyasérvet állapítottak meg. A büntetés-végrehajtási hatóságok szerint a vizsgálatok az életre veszélyes patológiai elváltozást nem állapítottak meg, s a fogva tartott kezelésben részesül, így az igazságügyi eljárások a volt kormányfő ellen tovább folytathatók.

Az ellenzék felvetette, hogy az orvosi kivizsgálás engedélyezését a hatóságok részéről nem a politikus egészségi állapota motiválta, hanem valószínűleg az orvosokkal is ki akarták mondatni, hogy a fogoly kihallgatható állapotban van. Ezt látszik alátámasztani a politikus védői szerint, hogy úgy tudják, Timosenkót gyakorlatilag nem kezelik, csupán fájdalomcsillapítót kap.

Múlt pénteken a volt kormányfőt váratlanul más cellába költöztették. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy a helyiséget felújítsák. Timosenko védői szerint azonban egyebek mellett azért kellett az épület mélyébe költöznie a fogvatartottnak, mert az ellenzék nagyszabású rendezvényt szervezett a börtön elé a politikus vasárnapi születésnapja alkalmából.

Julija Timosenkót születésnapján több külföldi diplomata és politikus köszöntötte, aggodalmukat fejezve ki egészségi állapotának romlása miatt. Viktor Janukovics elnök a Bronislaw Komorowski lengyel államfővel folytatott hétfői kijevi megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy utasította az illetékes hatóságokat, biztosítsák Julija Timosenko számára a fogva tartás és az orvosi ellátás tekintetében az európai normákat.

Kedden a büntetésvégrehajtási szolgálat honlapján közölte, hogy Julija Timosenkót a vizsgálati fogház egészségügyi részlegének egyik cellájában helyezték el.