2011. december 16.

2011. december 16., 09:00 , 570. szám

„A betegek, vakok, sánták, sorvadásosak tömege feküdt ezekben, és várták a víz megmozdulását’’ János 5:3

Ünnepre megy Jézus Igénk szerint Jeruzsálembe, de azon az ünnepen nem a templomban tartózkodik. Nem azt várja, hogy odamenjenek Hozzá az emberek. Azon az ünnepen Ő keresi meg azokat, akiknek még nem volt igazi ünnepük, akiknek csak fájdalom jutott. Jézus ezeket a szenvedő embereket is igazi ünneppel akarja megajándékozni. Hogy lesz itt ünnep? – kérdezhetnénk. Hiszen itt csak panasz, szenvedés és nyomorúság van!

1. Jézus az, aki az ünnepet igazán ünneppé tudja tenni! Mert Jézus nélkül mi már ünnepelni sem tudunk igazán. Azok a betegek ott a Bethesdánál csodára, vízmozdulásra vártak. Mindnyájan várunk valamit. A legnehezebb dolog a legtöbb ember életében a várakozás. A Jeremiás siralmai 3:26-ban olvassuk: „Jó várni és megadással lenni az Úr szabadításáig!” Valaki ma is vár biztató szóra, látogatásra, levélre, telefonra. Valaki már így az ünnep felé közeledve az ajándékokra vár. Vajon ezek az emberek ott a nyomorúságban felismerték-e, hogy az Isten legnagyobb ajándéka, Jézus jár közöttük, aki az áldott Orvos, akinek sebei által meggyógyulhatunk? Nem tudjuk. Bethesda jelentése: Kegyelem, Irgalmasság háza. Jézusban van irgalom! Ő nemcsak meglátja a szenvedést, nyomorúságot, hanem segíteni akar! A Máté 25-ben, amikor Jézus szétválasztja az eléje gyűjtött népeket, lesznek, akik azt fogják hallani: „Éheztem, és ennem adtatok”, de lesznek, akiknek majd azt mondja: „Éheztem, és nem adtatok ennem!” Sajnos ma az emberiség egyik bűne a közöny és a szeretetlenség.

Ott, azon az ünnepen egy ember igazán átélte az ünnep örömét, aki Jézus szavát hallva és ennek a szónak engedelmeskedve elhagyhatta gyógyultan a nyomor, a szenvedés helyét! Adventi időben, Karácsony felé közeledve keressük fel mi is azokat, akik szenvednek, és tegyünk nekik bizonyságot Jézusról. Merjük hirdetni:

2. Igazi ünnep csak ott van, ahol Jézus jelen van! Áldja meg Urunk a bizonyságtévő és Igét hallgató Testvéreimet engedelmes, Jézus szavában bízó hittel, hogy sokaknak legyen ma is igazi ünnepük a Názáreti Jézus Krisztussal! Ámen.

Mező Miklós
református lelkipásztor