Meddig jár a halasztás a katonai szolgálat alól?

2011. december 16., 09:00 , 570. szám

„Idén elvégeztem a főiskolát, szeretném jövőre az egyetemen folytatni tanulmányaimat. Félek azonban, hogy tavasszal megkapom a behívót, s be kell vonulnom katonának. Valahol viszont azt olvastam, hogy mindaddig halasztást kaphatok a katonaságtól, amíg tanulok. Valóban így van?”

– A helyzet az, hogy Ukrajna Törvénye A katonakötelezettségről és a katonai szolgálatról valóban lehetőséget biztosít a katonai szolgálat megkezdésének elhalasztására. A halasztásra jogosító okok egyike, ha a katonaköteles személy tanulmányait folytatja. Ilyen esetben a jogszabályok értelmében a halasztás a teljes tanulmányi időre jár, egészen addig tehát, míg az illető be nem fejezi a tanulást. Azonban a törvény azt is kimondja, hogy a diáknak mindvégig megszakítás nélkül, azaz folyamatosan kell tanulnia. A gyakorlatban ez úgy fest, hogy például az általános vagy középiskola elvégzése után mindjárt, tehát a következő tanév kezdetekor felvételiznie kell valamelyik szakiskolába vagy college-ba, majd ha ott végzett, a főiskolára vagy egyetemre stb. Éppen ezért úgy tűnik, hogy ön elveszíti, pontosabban máris elveszítette a halasztáshoz való jogát. Miután tavasszal megszerezte a diplomáját a főiskolán, azonnal, még nyáron vagy ősszel felvételiznie kellett volna az egyetemre. Mivel azonban kérdéséből ítélve elmulasztotta megtenni ezt, pontosabban a jövő évre halasztotta a felvételizést, a jogszabály értelmében úgy minősül, hogy ön megszakította tanulmányait.

Ily módon már csak abban az esetben menekülhet meg a behívótól, ha időközben esetleg „túlkorossá” válik a jogszabályok szempontjából. A fentebb már idézett törvény ugyanis úgy fogalmaz, hogy katonai szolgálatra behívható minden 18 és 25 év közötti ukrán állampolgárságú férfi. Amennyiben tehát tanulmányainak befejezésekor betöltötte a 25. életévét, illetve 25. születésnapját még a legközelebbi sorozási időszak kezdete előtt ünnepli, úgy már nem fogják behívni sorkatonai szolgálatra. Ilyen esetben a hadkötelesek nyilvántartását végző, helyileg illetékes katonai biztosság, az úgynevezett „vojenkomát” kiállítja önnek a valamennyi hadra fogható férfinak járó katonakönyvet.

hk