Napi ezer eurónyi áru hozható be vámmentesen januártól

Jön az új vámkódex

2011. december 16., 09:00 , 570. szám

Számottevő változások várhatók a nemzetközi utas- és áruforgalomban, ha 2012. január 1-jétől hatályba lép az új ukrán vámkódex – jelentette be Olekszandr Pohilko, a 19 kárpátaljai határátkelőt összefogó Csapi Vámhivatal parancsnoka azon a sajtótájékoztatón, amelyre az ungvári magyar főkonzulátus közreműködésével került sor múlt pénteken a Csap–Záhony határátkelőhelyen.

Kárpátalja fő kereskedelmi partnere Magyarország – jelentette ki Pohilko. Az idei esztendő 11 hónapja során az áruforgalom elérte a 11 milliárd hrivnyát, melynek 54 százaléka import. Hozzátette: a teherszállító járművek, a személygépkocsik forgalma és az utasforgalom meglehetősen intenzív a határon, azonban a Csapi Vámhivatal és a magyarországi Észak-Alföldi Regionális Vámparancsnokság gyümölcsöző kapcsolatainak is betudhatóan gyakorlatilag problémamentes az együttműködés.

Kárpátalja területén 14 olyan magyarországi befektetéssel működő vállalkozást jegyeztek be az ukrajnai vámhatóságok, amelyek külkereskedelmi tevékenységet folytatnak – közölte a vámhivatal parancsnoka. A magyarországi befektetések a megye iparában jelenleg mintegy kétmillió hrivnyát tesznek ki, ami valamelyest elmarad az előző évek mutatóitól, ám ez Pohilko véleménye szerint annak a következménye is lehet, hogy vállalkozásaink állandó és gyümölcsöző együttműködését már az előző években sikerült megalapozni.

Az új vámkódex, amelyet a parlament már jóváhagyott, de még az államfőnek is alá kell írnia, előreláthatólag 2012. január 1-jétől léphet majd életbe. A jogszabály kidolgozásakor bizonyos vonatkozásokban a magyar vámtörvény szolgált például – közölte a Csapi Vámhivatal parancsnoka. Ez vonatkozik többek között az elektronikus vámáru-nyilatkozat bevezetésére is, tudhattuk meg. A vámkódex magába olvasztja az e tárgyban korábban elfogadott dokumentumokat és normákat, azaz a vállalkozók a sok különféle határozat és dokumentum helyett a jövőben szinte minden, a tevékenységükre vonatkozó előírást és szabályozást egy helyen, a vámkódexben találhatnak majd meg – hangsúlyozta Pohilko.

A törvény újdonságairól szólva a parancsnok mindenekelőtt azt emelte ki, hogy szemben a jelenlegi 24 órával, a jövőben a vámnyilatkozat benyújtásától számított négy órán belül el kell végezni az áru vámkezelését, azaz a vámeljárás folyamata jelentősen felgyorsul. A vámellenőrzést egy, a magyar hatóságoktól átvett elektronikus kockázatelemzési rendszer is segíti majd. Ez – amellett, hogy ugyancsak a vámvizsgálat gyorsításának irányában hat, s fokozza annak hatékonyságát – az elképzelések szerint csökkenteni fogja a szubjektív emberi tényező befolyását, s kiküszöböli a vámvizsgálatra való kijelölésből a korrupció lehetőségét. Ilyenkor ugyanis a számítógép dönti el a vámszemle vagy a tételes áruvizsgálat lefolytatásának szükségességét, tudtuk meg.

További újdonság, hogy a Csapi Vámhivatalban bejegyzett gazdasági szereplők bármelyik másik ukrajnai vámhivatalban is elvégeztethetik az áru vámkezelését a jövőben. A jogalkotó ettől a vámhivatalok közötti konkurencia erősödését, s ezáltal az általuk nyújtott szolgáltatás színvonalának emelkedését várja, hangzott el. A vámhivatal a náluk bejegyzett cégeket a jövőben fokozott bizalommal kezeli majd, azonban a hatóságoknak jogukban áll három évre visszamenőleg megvizsgálni a vámkezeléshez benyújtott dokumentumokban szereplő adatok hitelességét, jelezte Pohilko.

Jelentős változás, hogy amennyiben a törvény jogerőre emelkedik, januártól az árucsempészet nem tartozik többé a büntetőjog hatáskörébe, ugyanakkor szigorodik az adminisztratív felelősségre vonás, és emelkedik a törvénytelen áruforgalomért kiróható bírságok összege. Az átminősítés, a dekriminalizáció ugyanakkor nem vonatkozik a kábítószerre, a fegyverre, a lőszerre és a radioaktív anyagokra, egyszóval mindarra, aminek a behozatala az országba eleve tiltott.

A korábbi 27-ről 18-ra csökkent a vámkódexben a szabálysértésnek minősülő tényállások száma, azoké tehát, amelyekért a külkereskedelem szereplői és a polgárok felelősségre vonhatók, megbüntethetők, s az eddigi tizeneggyel szemben csak öt esetben alkalmazható az áru lefoglalása. Gépjárművet is csak három esetben foglalhat le a vámhatóság a jövőben, ilyen tényállás például az Ukrajnában behozatali tilalom alá eső áru szállítása, vagy ha csempészésre kialakított rejtekhelyek találhatók benne.

Ami az utasforgalmat illeti, január 1-jétől minden utazó napi (azaz 24 órán belül) egy alkalommal az eddigi 200 helyett 1000 euró értékű, legfeljebb 50 kilogramm súlyú árut hozhat be Ukrajnába vámmentesen személyes poggyászként. Ezenkívül az 1000 és 10 ezer euró közötti értékű áruért fizetendő vám mértékét 20 százalékról 10 százalékra csökkentették, miközben megmarad a 20 százalékos ÁFA-befizetési kötelezettség. A tízezer eurót meghaladó értékű áru behozatala esetén a polgárokra is a külkereskedelmi tevékenység esetén érvényes vámszabályok vonatkoznak. Élelmiszerből az eddigi ötven helyett 200 euró értékben lesz megengedett a behozatal új évtől. Az eddigi 200 euróról 300-ra nő a vámmentes nemzetközi postai küldemények felső értékhatára – hangzott el a sajtótájékoztatón.

hk