A nyulak hemmorágiás fertőzése (nyúlpestis)

2011. december 16., 09:00 , 570. szám

Pár napja hirtelen több nyulam is étvágytalan lett, kevesebbet kezdtek mozogni, mint azelőtt, s egykettőre elpusztultak. Mi végzett velük, s mit tehetek azért, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy halábori olvasónk. Kérdéseire Varga Béla makkosjánosi körzeti állatorvos válaszol.

– Az állatokkal hemmorágiás fertőzés (más néven: nyúlpestis) végzett – magyarázza a szakember. – A betegséget egy vírus okozza, mely cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 7–14 nap, majd megtámadja a belső szerveket, elsősorban a tüdőt, a májat és az érrendszert, s belső vérzéseket okoz, melyeket lehetetlen elállítani. A nyulak nem esznek, alig mozognak, a normális 38,2-39,5 Celsius-fokos testhőmérséklet helyett 41 Celsius-fokosra ugrik fel a lázuk, a vérzések következtében pedig egy-két nap vagy akár pár óra alatt elpusztulnak. A kór gyógyíthatatlan, viszont van mód a megelőzésére.

– Miként?

– Elsősorban védőoltással. Kétféle vakcina létezik, az egyik kimondottan a hemmorágiás fertőzés ellen, melyet első ízben 30 napos korukban adunk be a kisnyulaknak, amit két-három hét múlva megismétlünk. A szaporításra szánt egyedeket hat hónaponként újból be kell oltani (a levágásra szánt süldőket felesleges vakcináznunk, hisz’ azokat 7-8 hónapos korukban levágják). Rendelkezésünkre áll továbbá egy, a nyúlpestis és a mixomatózis elleni kombinált védőoltás, melyet négy- vagy hathetes korban lehet első ízben beadni. A gazdának előbb ki kell hívni az állatorvost, hogy a szakember megállapíthassa, mennyire fejlettek a kisnyulak, s lehet-e már őket vakcinázni. Az első védőoltás beadása után – a fentebb említett vakcinához hasonlóan – 14–21 nap elteltével ismét beoltjuk az állományt, majd félévenként megismételjük a kezelést a nem levágásra szánt állatoknál. A fertőzés megakadályozása érdekében pedig azt ajánlom, hogy a nyúltartók ne hozzanak beoltatlan állatokat, bakokat sem fedeztetés végett más tenyésztőktől, mert azok esetleg már fertőzöttek. Az a leghelyesebb, ha maguk nevelnek bakokat, s természetesen azokat is vakcináztatják. Emellett azt ajánlom, hogy hetente legalább kétszer takarítsák ki a ketreceket, havonta egyszer pedig klórmésszel fertőtlenítsék azokat.

Lajos Mihály