Kié a lakás, ha eltűnt az anya?

2011. december 23., 09:00 , 571. szám

„Kiskorú unokámmal egy olyan lakásban lakunk, amely az ő és az édesanyja nevére lett privatizálva. Az anya két éve Olaszországba utazott dolgozni és eltűnt. Hogyan tudnánk megtalálni az anyát, s hogyan írathatnám a kisfiú nevére a lakást, ha az anyát esetleg eltűntnek nyilvánítják?”

– Kezdje azzal az édesanya felkutatását, hogy kérvényt ír a helyileg illetékes belügyi hatóságok vezetőjének címezve, amelyben összefoglalja, milyen körülmények között veszett nyoma az unokája anyjának, s közli az eltűnt adatait is. Miután a helyi hatóságok ellenőrizték az ön által megadott adatokat, azok alapul szolgálhatnak ahhoz, hogy az Interpol ukrajnai irodájához forduljanak, a segítségüket kérve az eltűnt tartózkodási helyének, sorsának tisztázásában. Ajánlott hasonló megkeresést eljuttatni az ukrán Külügyminisztérium konzuli főosztályára is.

Ami a lakást illeti, nincs ok aggodalomra. Az unokája, miután a privatizáció révén a lakás társtulajdonosává vált, nem veszítheti el az ingatlant, s miután eléri a nagykorúságot, szabadon rendelkezhet majd azzal.

Amennyiben már legalább egy éve semmi hír a gyermek anyjának tartózkodási helyéről, önnek jogában áll a bírósághoz fordulni, s kezdeményezni az eltűntté nyilvánítását. Ha a bíróság meghozza az erre vonatkozó döntését, a közjegyző nyilvántartásba veszi az eltűnt vagyontárgyait, s a kezelésükre gondnokot jelöl ki. Gondnoknak rendszerint a tulajdonos legközelebbi hozzátartozóját szokták kijelölni, esetünkben tehát minden valószínűség szerint önre esik majd a választás. A bíróság előreláthatóan ugyancsak önt nevezi majd ki a gyermek gyámjává. Ezzel összefüggésben ne feledje, hogy ön állami támogatást is igényelhet az unokája nevelésére. Mindeközben teljesen nyugodt lehet, senki sem formálhat jogot annak a lakásnak az elidegenítésére, amelyben az unokával laknak.

hk