A KGB örök?

2011. december 30., 09:00 , 572. szám

A FEMEN női mozgalom ukrán aktivistái, akik leginkább azzal tűntek ki eddig, hogy meztelen felsőtesttel provokálták az ukrán főváros lakosságát, múlt hétfőn tiltakozó akciót tartottak a maguk stílusában a belorusz titkosszolgálat, a KGB minszki székháza előtt, a politikai foglyok szabadon bocsátását követelve. A belorusz KGB bebizonyította nekik, hogy méltó rettegett szovjet elődje hírnevéhez.

A tavalyi belorusz elnökválasztás után kirobbant tiltakozási hullám egyéves évfordulója alkalmából tüntető hölgyeket nem vették mindjárt őrizetbe külföldi „fellépésük” után, azonban útban a buszállomásra hármójukkal megszakadt a kapcsolat. Mind a belorusz külügyminisztérium, mind a KGB tagadta letartóztatásukat. Egy nappal később sikerült ismét kapcsolatba lépni velük, s a történet, amely a FEMEN közleményéből kibontakozott, az egész országot megdöbbentette.

A három aktivistát a belorusz rendőrség és a KGB feketébe öltözött munkatársai fogták el a fehérorosz fővárosban. Bekötötték a szemüket, s egész éjjel egy mikrobuszban utaztatták őket. Végül egy erdőben álltak meg, mintegy négyszáz kilométernyire Minszktől, ahol a foglyokat leöntötték olajjal, zöld tinktúrával, a régi jó szovjet „zeljonkával”, majd azzal fenyegetőztek az emberrablók, hogy meggyújtják, megölik őket. Kényszerítették a három nőt, hogy vetkőzzenek le, s ütlegelték őket. Késsel fenyegetőztek, amellyel később levágták a szerencsétlen nők haját. A KGB-sek videokamerával rögzítették a történteket, végül iratok, pénz nélkül a határhoz szállították és magukra hagyták áldozataikat.

A FEMEN közleménye szerint a nők gyalog jutottak el a legközelebbi dél-belorusz faluba, ahonnan telefonon értesíthették ismerőseiket hollétükről. A három meghurcoltat végül az ukrán nagykövetség munkatársai szállították vissza Kijevbe december 21-én.

Az első reakciókból ítélve az ukrán külügy nemigen tudja, hogy tiltakozáson kívül utólag mit tehet ebben az ügyben, „miután a sértettek nem fordultak panasszal az illetékes belorusz hatóságokhoz”… Hogy az illetékesek maguk az elrablók? Hát igen, abszurd a helyzet, de mit lehet tenni egy diktatúrával szemben? Mindenesetre óvatosságra int, hogy a KGB még létezik.

szcs