Nem született megállapodás

2011. december 30., 09:00 , 572. szám

Eredménytelenül értek véget az orosz gáz áráról folytatott december 20–21-i legmagasabb szintű ukrán–orosz tárgyalások Moszkvában.

Mindkét fél megállapította, hogy sikerült haladást elérniük a megbeszéléseken, megállapodás azonban nem született az állam- és kormányfők találkozóját követő szakértői szintű egyeztetéseken sem. Az ukrán fél eleve nem igen hihetett a tárgyalások sikerében, hiszen még szinte véget sem értek a megbeszélések, amikor múlt szerdán este a kijevi kormány döntött a költségvetés elfogadásáról, amely a jövő évtől ezer köbméterenként 416 dolláros, azaz rekord összegű gázárral számol.

A megbeszélések után Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari cég vezetője azt mondta, hogy a Naftogaz ukrán földgázvállalat és a Gazprom az év végéig már nem ír alá megállapodást a gázimportról.

Ukrajna a 2009 januárjában Julija Timosenko által tíz évre kötött gázszerződések felülvizsgálatát igyekszik elérni az oroszokkal folyó tárgyalásokon. Úgy véli ugyanis, hogy a szerződés feltételei igazságtalanok, a vásárolt orosz gáz túl drága, a tranzitdíj viszont alacsony. Kijev ezer köbméterenként 264 dollárt fizetett az idei első negyedévben. A következő három hónapban 295,6 dollárt, a harmadik negyedévben 354 dollárt, a folyó negyedévben pedig csaknem 400 dollárt fizet.

Ukrajna nem akar 250 dollárnál többet fizetni az orosz földgázért ezer köbméterenként – jelentette be Viktor Janukovics államfő a tárgyalások után, ám a gyakorlatban egyelőre aligha tehet mást. Mint ismeretes, Oroszország az olcsóbb gázért cserébe hozzáférést szeretne az ukrán gázvezetékrendszerhez, ahogyan azt Fehéroroszország esetében tette. Kijev elvben kész volna bevinni egy közös konzorciumba a vezetékeit, ám egyelőre nem világos, hogy ez egy orosz–ukrán társaság lenne, vagy európai cégeket is bevonnának abba, ahogyan azt az ukrán fél szeretné.

(hk/MTI/glavred.info)