Drágul az alkohol, a dohányáru és a benzin

2012-ben a kenyér ára is az egekbe szökhet!

2012. január 6., 09:00 , 573. szám

Az ukrán parlament módosította a jövedéki adóról szóló törvényt, melynek értelmében 2012. január 1-től 8,9 százalékkal növekszik a szeszes italokra és a dohánytermékekre kirovandó jövedéki adó. A képviselők ugyancsak megemelték a benzin és a gázolaj jövedéki adóját. Úgy tűnik továbbá, hogy a kenyér jelentős drágulása is elkerülhetetlen idén.

Az adóemelés következtében a cigaretta ára kb. 20–40 kopijkával növekszik, míg a szeszes italok átlagosan 50 kopijkával kerülnek többe. Az utóbbiakon belül a borok és pezsgők literenkénti jövedéki adója 19–28 kopijkával nő, a söré 6 kopijkával. Szakértői vélemények szerint a vodka ára valószínűleg csak az olcsó (26–32 hrivnyás) italoknál fog növekedni 40–50 kopijkával, míg a drágább (40–50 hrivnyába kerülő) vodkamárkák árát nem fogják emelni a kereskedők, mert a további drágulás esetében a fogyasztók nem fogják azokat megvenni, inkább a feketepiacon vásárolnak majd vodkát és főzött pálinkát. Elemzői vélemények szerint az árnövekedés nem következik be január 1-től, mert a korábbi tapasztalatok szerint az adóemelést követő két hétben a kereskedők a régi készleteket árusítják, az új árak bevezetése csak január vége felé várható.

A benzin jövedéki adóját tonnánként 16 euróra emelték, míg a gázolajét minőségének függvényében 3,7–8 euróra. Olekszandr Zsolugy gazdasági elemző a Segodnya.ua internetes kiadványnak nyilatkozva elmondta, hogy becslései szerint január közepéig literenként átlagosan 15–16 kopijkával fog drágulni a benzin (a 95-ös oktánszámúé eléri a 10 hrivnya 45 kopijkás árszintet), a gázolaj pedig 4–8 kopijkával lesz drágább (9,70–9,85 hrivnyáért fogják mérni literjét a töltőállomások). Az üzemanyagpiac elemzésére szakosodott Szerhij Kujun, az A-95 tanácsadó cég igazgatója szerint viszont az üzemanyagárak csak februártól fognak változni, mert télen csökken az üzemanyagok iránti kereslet, a kereskedők pedig a jövedelmükből fogják kifizetni a megemelt jövedéki adót, és várhatóan csak februárban fogják emelni az árakat.

Mezőgazdasági szakértők véleménye szerint idén jelentős mértékben növekedhet mindennapi kenyerünk ára. Ennek oka a tavalyinál várhatóan jóval gyengébb idei búzatermés. Ukrajnában jelenleg a búzavetéseknek csak mintegy 30 százaléka van jó állapotban, és még korántsem biztos, hogy ez a vetésterület is átvészeli a szeszélyes téli időjárást. A kenyérárak jelentős mértékű emelkedését provokálhatja továbbá a kormány azon szándéka, hogy adminisztratív módszerekkel kívánja szabályozni az agrárpiacot, többek között a búzaexportot.

(BJ/segodnya.ua/ubr.ua)