Eltörölték a narancsos forradalom emléknapját

2012. január 6., 09:00 , 573. szám

Viktor Janukovics ukrán elnök rendeletben törölte el elődeinek, Viktor Juscsenkónak és Leonyid Kucsmának a szabadság napjáról, illetve az egység napjáról szóló rendeleteit, helyette január 22-ére bevezette az egység és szabadság napját – közölte múlt pénteken az ukrán elnök sajtószolgálata.

A szabadság napját (november 22.) Viktor Juscsenko vezette be még 2005-ben az őt hatalomra segítő, előző évi narancsos forradalomra emlékezve, bár hivatalosan, azaz állami szinten már sem tavalyelőtt, sem tavaly – azaz Viktor Janukovics elnökké választása óta – nem ünnepelték meg. Anna Herman, az elnök tanácsadója szerint a „szabadság napi ünnepségek valahogyan szovjet stílusúak”. „A szabadság olyan dolog, amelyet mindenkinek szabadon kell megünnepelnie” – tette hozzá. Viktor Juscsenko sajtószóvivője, Irina Vannyikova szerint viszont a narancsos forradalom emléknapjának eltörlésével a hatalom a gyengeségét mutatta ki, s azt, hogy fél a Majdantól.

Az egység napja – január 22. – az egységes Ukrajna létrejöttének emlékére született. 1919-ben ezen a napon jelentették be Kijevben, hogy Ukrajna egységes állammá vált. Az egyesülés 1918-ban kezdődött, amikor megszületett az Ukrán Népköztársaság, az ország nyugati, akkor az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó részében pedig létrejött a Nyugat-ukrajnai Köztársaság. A két köztársaság vezetői az 1918. decemberi tárgyalások után szerződést írtak alá, és 1919. január 22-én a kijevi Szófia téren kihirdették Ukrajna egyesülését. Az egységes ukrán állam néhány hónap múlva ismét szétesett. Kijevbe bevonultak a bolsevikok, Kárpátalját elfoglalta Csehszlovákia, Halics pedig lengyel kézre került.

Janukovics rendeletével július 8-át a család napjává tette, május harmadik vasárnapja pedig a kultúra és a népművészet dolgozóinak napja lesz. Július utolsó vasárnapján ünnepeljük ezentúl az ukrán flotta napját. Az ellenzéki sajtó emlékeztet: Oroszországban ugyanekkor tartják a haditengerészeti flotta napját. Ezen ünnep alkalmából az orosz fekete-tengeri flotta hagyományosan nagyszabású díszszemlét rendez Szevasztopolban.

(zzz/MTI/korrespondent.net)