Jön a VI. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny!

2012. január 6., 09:00 , 573. szám

A Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete, a Mezőgecsei Községi Tanács, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megyei szervezetének szervezésében immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny. A január 28-án lebonyolításra kerülő rendezvény kapcsán Mester András, Mezőgecse polgármestere számolt be az előkészületekről.

„Mezőgecsében immár hatodik alkalommal szervezünk böllérversenyt, melyre most is nagy intenzitással készülünk, figyelembe véve az elmúlt évek tapasztalatait is – tájékoztat a polgármester. – A már megszokottnak számító programokkal várjuk az érdeklődőket. A korán kelők tanúi lehetnek a disznóölés folyamatának, az állatok feldolgozásának. Lesz disznótoros ételek kóstolása és vására, valamint pálinka- és borkóstolás. A kulturális programokat kárpátaljai és határon túli művészeti csoportok biztosítják. Újdonságként felállításra kerül egy füstölő is, melynél az idelátogatók megtekinthetik majd a kolbászfüstölés folyamatát, illetve este meg is kóstolhatják majd az addig elkészülő csemegét. A böllérversenyt disznótoros bál zárja a Mezőgecsei Kultúrházban.

A verseny sikere döntő részben a részt vevő csapatok számán és a településükön élő disznótoros hagyományok színvonalas bemutatásán múlik. A tavalyi évben 17 csapat vetélkedett, s a verseny valóban nemzetközi volt: érkeztek böllérezők az anyaországból és a vajdasági Kispiacról is. Reméljük, hogy az eddigi böllérversenyeken részt vett csapatok idén is eljönnek, s hogy általuk ismét láthatjuk majd azon nívós hagyományokat, melyek kapcsán határon innen és túl már oly sok pozitív visszajelzést kaptunk. A csapatok jelentkezésére január 20-ig van lehetőség. Kárpátaljáról eddig a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség csapata, valamint Nagybakta és Mezővári hagyományőrzői, a Vajdaságból Kispiac, az anyaországból pedig Lakitelek csapata jelezte érkezését. Ez utóbbi helység delegációjával testvértelepülési szerződés aláírására is készülünk. A látogatók magas részvételi számára a nagyarányú érdeklődésből következtetünk.”

Mester András elmondta még, hogy a részvétel feltételei azonosak a tavalyiakkal: a csapatoknak önállóan kell biztosítaniuk a levágandó sertést. A disznók megrendelésére Mezőgecsén belül is lehetőség van. Fontos követelmény az állatorvosi igazolás a hús eredetéről.

A böllérversenyről bővebb információ a mezogecse@yahoo.com és a 0509255370-es telefonszámon kérhető.

F.Zs.