A nyulak hemmorágiás fertőzése

2012. január 6., 09:00 , 573. szám

Pár napja hirtelen több nyulam is étvágytalan lett, kevesebbet kezdtek mozogni, mint azelőtt, s egykettőre elpusztultak. Mi végzett velük, s mit tehetek azért, hogy a jövőben ne történjenek hasonló elhullások? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy halábori olvasónk. Kérdéseire Varga Béla makkosjánosi körzeti állatorvos válaszol.

– Az állatokkal hemmorágiás fertőzés (más néven: nyúlpestis) végzett – magyarázza beszélgetőtársam. – A betegséget egy vírus okozza, mely cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 7–14 nap, melyet követően megtámadja a belső szerveket, elsősorban a tüdőt, a májat és az érrendszert, s belső vérzéseket okoz, melyeket lehetetlen elállítani. A nyulak nem esznek, alig mozognak, a normális 38-39 Celsius-fokos testhőmérséklet helyett 41 Celsius-fokosra ugrik fel a lázuk, a vérzések következtében pedig egy-két nap alatt elpusztulnak. A kór, sajnos, gyógyíthatatlan, szerencsére viszont van mód a megelőzésére.

– Miként?

– Elsősorban védőoltással. Kétféle vakcina létezik, az egyik kimondottan a hemmorágiás fertőzés ellen, melyet első ízben 30 napos korukban adunk be a kisnyulaknak, amit két-három hét múlva megismétlünk. A szaporításra kijelölt egyedeket hat hónaponként újból be kell oltani (a levágásra szánt süldőket felesleges vakcináznunk, hisz’ azokat 7-8 hónapos korukban levágják). A rendelkezésünkre áll továbbá egy, a nyúlpestis és a mixomatózis elleni kombinált védőoltás, melyet négy- vagy hathetes korban lehet első ízben beadni. A gazdának előbb, persze, ki kell hívni az állatorvost, hogy a szakember megállapíthassa, mennyire fejlettek a kisnyulak, s lehet-e már őket vakcinázni. Az első védőoltást – a fentebb említett vakcinához hasonlóan – 14-21 nap leteltével megismételjük, majd félévenként újból beoltjuk a nem levágásra szánt állatokat. A fertőzés megakadályozása végett pedig azt ajánlom, hogy a nyúltartók ne hozzanak beoltatlan állatokat más tenyésztőktől, mert azok esetleg már fertőzöttek, bakokat sem, fedeztetés végett. Az a leghelyesebb, ha maguk nevelnek bakokat, s természetesen azokat is vakcináztatják. Emellett azt ajánlom, hogy hetente legalább kétszer takarítsák ki a ketreceket, havonta egyszer pedig klórmésszel fertőtlenítsék azokat.

Lajos Mihály