2012. január 13.

2012. január 13., 09:00 , 574. szám

„Tehát akik azt mondjátok: Ma vagy holnap elmegyünk abba a városba, és ott töltünk egy esztendőt, kereskedünk és nyereséget szerzünk; azt sem tudjátok, mit hoz a holnap! ... Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja és élünk, akkor ezt vagy azt fogjuk cselekedni.”Jakab levele 4,13–15

Kedves Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban!

Életünk során sok tervet készítünk, terveink közül némelyik megvalósul, némelyik nem. Saját elképzeléseink és elvárásaink szerint szőjük a terveket, senkinek nem engedünk ebbe beleszólást. „Az én életem, az én terveim – szoktuk mondani –, úgy kell lennie, ahogy én akarom.”

Fenti bibliai idézetünk végzetes csapást mér erre a gondolkodásra! Jakab apostol tanácsa szerint nem nagy terveket kell szövögetnünk, hanem azt kell mondanunk: „Ha az Úr akarja és élünk, akkor ezt vagy azt fogjuk tenni.” Isten akarata legyen az első, Isten akaratának kell állnia az első helyen. Életünk sok problémája abból fakad, hogy nem figyelünk Isten akaratára. Csak önző akaratunk a fontos. Nem figyelünk Istenre, nem ismerjük el igényét az életünkre. Pedig ő a Teremtő, ő alkotott minket, Jézus Krisztus által pedig még a kárhozattól is megváltott, megszabadított bűneink végzetes és halálos következményeitől. Ezért jogos az igénye ránk, figyelmünkre, lelkünkre, életünkre. Amikor nagyszabású terveket szövünk és ezekből kihagyjuk Istent, pont ezt a jogos igényt hagyjuk figyelmen kívül.

Hagyjuk el ezt a rossz szokást, és mindenekelőtt figyeljünk Istenre! Legyen az a legfontosabb, hogy mit akar velünk és életünkkel a teremtő isteni akarat! Minden tervkészítésben legyen az a legfontosabb elv, hogy Isten tervét követjük. „Ha az Úr akarja és élünk, akkor ezt vagy azt fogjuk tenni” – így kell szólnunk a jövőről, terveinkről. Mindig legyen a legfontosabb az, amit Isten akar és megenged nekünk. Ehhez persze az szükséges, hogy megértsük Isten akaratát, ez pedig sok-sok imádság és bibliaolvasás által, nyitott szívvel lehetséges. Éppen ezért keresztyén Testvéreim, olvassuk a Szentírást, imádkozzunk sokat, és éljünk Isten akarata szerint!

Kovács Attila református lelkész