Csavartak egyet a gázcsapon

2012. január 13., 09:00 , 574. szám

A jövőben szükség esetén csökkenthetik a távhőszolgáltatók földgázellátását – Viktor Janukovics elnök kedden aláírta a törvénymódosító jogszabályt.

Korábban a távhőszolgáltatásról rendelkező törvény egyik alapelve volt, hogy a távhőszolgáltatással összefüggő intézményeket – így például a kazánházakat – mint létfenntartási és stratégiai jelentőségű objektumokat – fűtési idényben tilos leválasztani a villamos energia, a földgáz és a vízszolgáltató rendszerekről. A kormány kezdeményezésére a parlament által még tavaly no­vemberben elfogadott módosítás értelmében a Naftohaz Ukrajini nemzeti energetikai vállalat pénzügyi veszteségeinek elkerülése végett most oly módon változott a távhőszolgáltatásra vonatkozó jogszabály, hogy kötelezi a hőenergia fogyasztóját, hogy a távhőszolgáltatásért kizárólag a szolgáltató egy speciális felhasználású folyószámlájára fizethessen.

A módosítás ezenkívül bevezeti a „földgázfelhasználás technológiai minimuma” fogalmat. A megváltozott jogszabály ily módon lehetővé teszi, hogy a földgázfelhasználás technológiai minimumára csökkentsék a fogyasztók ellátását, amennyiben azok nem vagy nem teljes mértékben törlesztik a felhasznált földgáz árát vagy annak szállítási költségét.

zzz