Eurótízezrekért edzőtáboroznak a Premier Liga csapatai

2012. január 13., 09:00 , 574. szám

Ezekben a napokban ér véget Premier Ligás-csapataink számára a jól megérdemelt (?) téli pihenő. Írásunk megjelenésének időpontjában gyakorlatilag a legtöbb élvonalbeli klub játékoskerete már edzésben van. Az elkövetkezendő hetek az alapozás, formába hozás és edzőtáborok jegyében zajlik.

Az élvonal 16 csapata közül jelen állás szerint csupán a sereghajtó Obolony Kijev nem tervez külföldi edzőtábort (a sörgyáriak Truszkavecen készülnek), a többiek mindenképpen beiktatnak programjukba legalább egy vagy két, esetleg három külföldi edzőtáborozási helyszínt. Az Express internetes hírportál munkatársai annak próbáltak utánajárni, hogy vajon mennyire terheli meg a klubok büdzséjét egy-egy ilyen,,kirándulás”.

A klubok vezető szakembereihez intézett körkérdések alapján megállapítható, hogy egy esetleges itthoni edzőtábort (mondjuk a már előbb említett Truszkavecen vagy esetleg a Krím félszigeten) sem lehet sokkal olcsóbban megúszni, mint az országhatárokon kívül, ráadásul az itthoni körülmények, szállodai szolgáltatások sok kívánnivalót hagynak maguk után. Az élvonalbeli együttesek között leginkább kedvelt Törökországban 70-80 euróba kerül egy személy 24 órányi tartózkodása, amiben a szállodai helyfoglalás, étkezés is benne van. Ha például egy 20-22 fős játékoskeret, plusz a kiegészítő személyzet egy átlagos, 12–14 napos edzőtáborozáson vesz részt mondjuk a törökországi Antalyában, az nagyjából 40 ezer eurónyi kiadást jelent a klubnak. Egy ugyanilyen kaliberű spanyolországi kiruccanás 60-70 ezer euróba kerül, de ha ugyanerre az időtöltésre az Egyesült Arab Emirátusok területén kerítenek sort, az akár 90–100 ezer euróba is ,,fájhat”. Az említett összegek nem tartalmazzák a 12–20 ezer eurónyi repülőutak árát…

A csapatok többsége a január közepétől március elejéig tartó felkészülési időszakban általában két-három ilyen edzőtáborral számol, így nem nehéz kiszámolni, hogy a legtöbb együttes aligha ússza meg ezt az időszakot 100 ezer euró alatt…

Az élcsapatok közül a címvédő Dinamo Kijev és a bronzérmes, az Európa-ligában egyedüli ukrán klubként érdekelt Metaliszt Harkiv január 12-én kezdte meg a tavaszi idényre való felkészülést, a Sahtar Donyeck pedig január 10-én állt edzésbe. A tervezett edzőtáborok között mindhárom együttesnél szerepel Spanyolország, de a Metaliszt és a Sahtar azon kívül még az Egyesült Arab Emírségekbe és Törökországba is készül. Egyébként a legtöbb csapatnál Törökország a sláger, de a fent említett helyszíneken kívül néhányan előszeretettel utaznak még Izraelbe is.

(felvégi)