Megdobálták az elnök képmásait

2012. január 13., 09:00 , 574. szám

Ismeretlenek festékkel dobálták meg Viktor Janukovics államfő óriásplakátjait az ország több régiójában is.

A plakátokat, amelyeken az elnök az Euro 2012 éve alkalmából köszönti az országot, először Lvivben érte támadás január 5-én kék festékkel. A rendőrség garázdaság vádjával indított bűnügyi eljárást az ügyben.

Január 9-én sajtójelentések szerint ugyancsak kék festékkel rongálták meg az államfő óriásplakátjait Zaporizzsjában, míg Kijevben az elkövetők egy plakát elcsúfításához fekete és piros festéket használtak. Kék festékkel támadtak az elnök képmására Rivne megyében is.

A támadások előtt híre kelt, hogy a Lviv Megyei Állami Közigazgatási Hivatal a járási közigazgatási hivatalok felelősségévé tette az óriásplakátok felügyeletét.

Az Interfax – Ukraina hírügynökség szerint egyelőre nem ismert azoknak az embereknek a motivációja, akik így fejezték ki tiltakozásukat vagy érzelmeiket. Aminthogy azt sem tudni egyelőre, ki vagy kik, esetleg milyen szervezet felel az államfő óriásplakátjainak megrongálásáért az ország több régiójában.

A cikk lezárása után érkezett a hír, hogy a plakátrongáló mozgalom Kárpátalján is megjelenni látszik. Az ua-reporter.com szemtanúkra hivatkozva számolt be róla, hogy Ilosván letépték az elnöki köszöntőplakát egy részét.

szcs