Milyen okmányokat követelhet a DAI a járművezetőktől?

2012. január 13., 09:00 , 574. szám

Az állami közlekedésrendészet (DAI) minap közzétette azon dokumentumok listáját, amelyeknek a felmutatását munkatársai ellenőrzés céljából követelhetik a személygépkocsik, teherautók és iránytaxik vezetőitől.

Ukrajna Törvénye A rendőrségről 11. paragrafusa 21. pontjának értelmében a DAI munkatársainak a közlekedési szabályok megsértésének dokumentálásakor és közlekedési baleset anyagainak összeállításakor jogukban áll ellenőrizni a járművezetők következő okmányait:

– a járművezető megfelelő kategóriájú igazolványát;

– a közlekedési eszköz regisztrációs okmányát;

– a kötelező felelősségbiztosítás (zöld kártya) meglétét, vagy ha a jogszabályok felmentik a járművezetőt a kötelező felelősségbiztosítás alól Ukrajna területén, akkor a mentességet igazoló okmányokat (igazolványt).

Ukrajna Törvénye A szárazföldi közlekedési eszközök tulajdonosainak kötelező polgári jogi felelősségbiztosításáról 13. paragrafusa értelmében Ukrajnában mentesülnek a kötelező felelősségbiztosítás alól a háborús veteránok és háborús rokkantak, az I. kategóriájú rokkantak, akik saját járművüket irányítják, továbbá azok a személyek, akik az I. kategóriás rokkantak jelenlétében vezetik azok járműveit.

A nagy súlyú és nagyméretű gépjárművek vezetőinél ezenkívül ellenőrizhetik a közlekedésrendészek a szóban forgó járműnek a közúton, utcán és vasúti átjárón való közlekedésre a DAI illetékes egysége által kiadott engedélyét.

A veszélyes terhet szállító közlekedési eszközök esetében pótlólagosan ellenőrizhetik a DAI munkatársai a Belügyminisztérium 822. számú, 2004. 07. 26-án kiadott parancsával jóváhagyott A veszélyes terhek szállításának szabályai elnevezésű dokumentumban előírt okmányokat:

– a DAI által a veszélyes teher szállítási útvonalának egyeztetéséről kiállított dokumentumot;

– az igazolást arról, hogy a szóban forgó közlekedési eszközön engedélyezett az adott veszélyes teher szállítása;

– a DOPOG (a Veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás) igazolását a veszélyes terhet szállító közlekedési eszközök vezetőinek felkészítéséről;

– az írásos utasításokat baleset, rendkívüli helyzetek esetére;

– a veszélyes terhek szállításának esetleges negatív következményeire vonatkozó kötelező felelősségbiztosítási szerződést.

(szcs/ua-reporter.com)