Szopós malacok kólihasmenése

2012. január 13., 09:00 , 574. szám

A pár napos malacaim bágyadtak, a füleik, a végtagjaik hidegek, a szemük beesett, erős hasmenésük van, a székletük pedig sárgás színű és vízszerű. Milyen betegség támadta meg a jószágaimat, és mit tehetünk a meggyógyításukért? – érdeklődött telefonon szerkesztőségünknél egy feketeardói olvasónk. Kérdéseit Lajos Ferenc salánki állatorvoshoz továbbítottuk.

– A malacoknak kólihasmenésük van – fejti ki az állatgyó­gyász. – A kór tünetei 2–6 napos korban jelentkeznek. A malacokon bágyadtság, étvágytalanság figyelhető meg, a nyálkahártyáik sápadtak, a bőrük szürkésfehér, a füleik, a végtagjaik hidegek, a szemük beesett, a bélsaruk sárgás színű, vízszerű. Tartási helyükön nedves foltok, tócsák árulkodnak a súlyos hasmenésről. Ezt a betegséget az ún. verotoxintermelő Escherichia kóli-baktériumtörzsek okozzák. A megbetegedést kiváltó baktériumnak több mint 250 szerotípusa ismert, melyek közül több mint 50 kimondottan toxikus a malacokra nézve. Az esetek mintegy háromnegyed részében F4-es, jóval ritkábban F5-ös, F6-os fimbroxiájú, továbbá enterotoxinokat, főleg LT-t (hőlabilis), ritkábban LT-t és ST-t (hőstabil) egyaránt termelő, többségükben vérsejtoldó tulajdonságú Escherichia kólitörzsek idézik elő a kórt. A betegség kialakulásában közrejátszanak a kedvezőtlen tartási és higiéniás viszonyok, az alacsony testtömeg, a föccstejfelvétel zavara, az MMA-szindróma, a vemhes állatok nem megfelelő előkészítése a fialáshoz. Kórbonctani elváltozás a heveny gyomor- és bélgyulladás. Főleg a gyomor alapi részén és a vékonybél nyálkahártyáján fedezhetjük fel, hogy kipirult, duzzadt, erezetes, egyes vékonybélkacsok ellazultak, kitágultak. A gyomor alvadt tejjel telt.

– Miként előzhetjük meg a kórt?

– A megelőzésben fontos szerepet játszik a hajlamosító tényezők kiiktatása, a megfelelő higiéniás feltételek biztosítása fialáskor és a fiaztatóban, infralámpák használata. Hasznos a kocák vakcinázása a fialás előtt, inaktivált oltóanyaggal. A vakcinázást a vemhesség utolsó harmadában hajtjuk végre, két alkalommal, Kólisuin – CL A. U. V. vakcinával (az adagolás 2 milliliter állatonként). A kocákat és az első vemhes kocákat első alkalommal 50–60 nappal, másodszor 25–30 nappal a várható ellés előtt kell beoltani. A továbbiakban minden ellés előtt 25–30 nappal oltunk.

– Hogyan lehet meggyógyítani a beteg állatokat?

– A kólihasmenés ellen levomicetin- és tilantartalmú gyógyszereket alkalmazunk injekció formájában: tilazin–50-et, tilazin–200-at, pharmazin–50-et, pharmazin–200-at, enrofloxacin–100-at. A pharmazin – 200-ból először 1 ml-t lehet adni egy szopós malacnak, utána 0,5 ml-re csökkentjük a dózist, s 3–5 napon keresztül naponta egyszer adjuk be az injekciót. Ugyanígy adjuk a tilazin–100-at is. Az enroflokszacin–100 esetében 0,2 ml-t juttatunk be a malac szervezetébe, 3–5 napig. Emellett orosz gyártmányú, metronidazolt, levomicetint és tilazint tartalmazó dizparkol (latinul: dizparcolum) injekcióval is lehet kezelni a jószágot. Az injekciót az izomba adjuk, 24 órás intervallumokban, kétszer, nehéz esetekben 3-szor.

– elem –