Téli hittantábor Karácsfalván

„Gyöngeségünkben segítségünkre van a Lélek.”

2012. január 13., 09:00 , 574. szám

A Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban idén is megrendezésre került a téli hittantábor. A találkozót 2012. január 3–5. között szervezték meg olyan lelkes fiatalok számára, akik azért érkeztek, hogy a kapott lelki ajándékoktól feltöltődjenek az új esztendőben. A rendezvényen hetvenhat fiatal vett részt, akik nem sajnálva három napot a téli vakációjukból azért jöttek, hogy új barátokat szerezzenek, elmélyülve a közös imádkozásban gyakorolják hitüket, és közelebb kerüljenek Istenhez. A tábor főszervezői (Margitics Marianna és Tóth Roland) igyekeztek változatos programot készíteni, amely lehetőséget adott arra, hogy mindenki jól érezze magát.

Az első napon, a megérkezést követően közös imádságon vett részt mindenki. Ezt követte a vacsora, majd falvankénti bemutatkozásra került sor. Az est további részében táncház szórakoztatta a fiatalokat.

A következő napot szintén közös imával kezdték, majd a reggeli után Pősze Roland atya előadását hallhatták a jelenlévők. Az idei találkozó mottója: „Gyöngeségünkben segítségünkre van a Lélek.” Roland atya, a líceum lelki vezetője a Szentlélekről és annak működéséről beszélt. Az atya említést tett a Szentlélek hét ajándékáról (Bölcsesség; Értelem; Tanács; Tudomány; Lelki erősség; Jámborság; Az Úr félelme), melyet minden katolikus embernek gyakorolnia kellene élete során. A Szentlélek elleni bűnöket is felsorolta, figyelmeztetve arra, hogy ezek megbocsáthatatlan bűnök az ember életében.

Az előadást követően félórás kiscsoportos beszélgetésekre került sor. Mindenki a saját csoportján belül beszélgethetett a csoportvezetőkkel az adott témáról. Az ebéd előtt imaórát tartott Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke, aki kárpátaljai látogatása során Karácsfalvát sem hagyta ki, hogy áldását adja a táborban részt vevő ifjúságra. Az ima után a püspök úr mindenkitől megkérdezte, hogy honnan érkezett. A rövid bemutatkozásokból kiderült, hogy sok egyházközségből jöttek fiatalok a találkozóra (Karácsfalva, Mátyfalva, Déda, Bégány, Salánk, Bökény, Péterfalva, Forgolány, Újhely, Újlak, Csepe, Barkaszó, Nevetlen, Jánosi, Balazsér, Palágykomoróc).

A délutáni program igen változatosnak bizonyult. A rövid szabadidő után következett a szellemi és ügyességi vetélkedő, kézműves foglalkozás (gyöngyfűzés, üvegfestés, gipszfestés), ahol a csapatok összemérhették tudásukat és ügyességüket.

Az utolsó nap a szomorú búcsú pillanatai következtek. Rövid idő alatt új barátságok, ismeretségek születtek. A találkozót hálaadó szent liturgiával zárták, melyet Tóth Jenő és Pősze Roland atya celebrált. A prédikációban Tóth Jenő atya szólt a fiatalokhoz. Felhívta a figyelmet az ima fontosságára. Az imádság a lélek felemelése Istenhez. Jenő atya prédikációjában azt kívánta a jelenlévőknek, hogy a Szentlélek tudjon működni mindenki életében, munkájában, otthonában.

A szent liturgiát követően útravaló csomagot vehetett át mindenki. Az útravalóban rövid összefoglalást kaptak a találkozó témájáról, valamint tájékoztatást azoknak a fiataloknak, akik a líceumba szeretnének felvételizni.

A tábor szervezői jövőre is várják Karácsfalvára a hitben megerősödni vágyó fiatalokat.

Fóris Csilla