Viski gyerekek Budapesten

„Mennyországban csengetének…”

2012. január 13., 09:00 , 574. szám

Az Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum közösen Mennyországban csengetének... címmel szabadtéri adventi fotókiállítást és programsorozatot szervezett, melynek célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében élő magyar közösségek adventi és karácsonyi hagyományait, népszokásait. Kárpátalját a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola Szivárvány Néptánccsoportja képviselte. Az előadásra 2011. december 17-én a budapesti Kossuth téren került sor, ahol a viski gyerekek lucázást adtak elő.

A fellépést kemény felkészülési időszak előzte meg. A gyerekek lelkiismeretesen, töretlen akaraterővel és határtalan energiával készültek az előadásra. Felkészítő tanáraik segítségével szórakoztató és korhű műsort állítottak össze viski lucázó szokásokból.

December 15-én, izgalommal telve indult a lelkes kis csapat Budapestre, hogy bemutassák műsorukat a nagyvilágnak, képviseljék Kárpátalját és megismertessék néphagyományaikat, szokásaikat.

A 20 főből álló csoport még aznap este megérkezett a Gárdonyi Géza Kollégiumba, ahol szállást kaptak. A hosszú út egyáltalán nem viselte meg a gyerekeket, fáradtságnak még csak a jelét sem mutatták. Éjszakába nyúló beszélgetések következtek…

Másnap délelőtt, mindenki legnagyobb örömére a viskiek ellátogathattak a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A gyerekek a csípős hideg ellenére is nagy lelkesedéssel és felhőtlen jókedvvel vágtak neki a sétának, kíváncsian keresték fel a különleges állatokat és az egzotikus növényeket.

Délután már mindenki készült, izgult a fellépés miatt, de a jókedv megmaradt, mint mindig. Nem sokkal később a csapat felkészülve és felpakolva ült a buszon, várva az elméletben már sokszor elképzelt fellépést.

Útközben a kíváncsi diákfejek érdeklődve kémlelték Budapestet, csodálták a patinás épületeket, érdekes látnivalókat, közben népdalokat énekeltek. Majd megérkeztek a Kossuth térre, ahol szemügyre vették a színpadot, a Parlamentet és a hatalmas, gyönyörűen feldíszített karácsonyfát. A Néprajzi Múzeumban Jenei Gabriella, az Országgyűlés Hivatalának munkatársa várta és meleg szavakkal üdvözölte a tánccsoport tagjait.

A múzeum hatalmas könyvtára ezúttal öltözőként szolgált a Kárpátaljáról érkezett gyerekek számára. A kis nebulók rövid idő múlva már otthonosan mozogtak a múzeum folyosóin, termeiben, melyeket nemsokára hangos gyerekzsivaj töltött be. Készülődés közben ismételték a szöveget és a tanult dalokat. Hangoltak a zenészek, és a fiatalság táncra perdült. A lámpaláznak, mely egész nap érezhető volt a csapaton, egyszeriben nyoma veszett. Az arcokról derű sugárzott, és mindenki égett a vágytól, hogy végre megmutathassa magát a közönség előtt. A lucázók népviseletbe „öltöztették” a színpadot is, majd megkezdődött a műsor, melynek egyik érdekessége az ízes viski tájszólás volt.

A műsorszám magába foglalta a viski lucázó szokásokat, az éneket, a beszédet és a táncot is. Az előadás keretében a közönség megtudhatta, hogy hajdan miért és hogyan készítették a legények a Luca székét, hogyan keresett férjet magának az eladósorban levő lány, miért vetik el a Luca-búzát, valamint azt, hogy hogyan jártak az ifjak házról házra és mondtak áldást a ház népére. A hideg ellenére a gyerekek teljesen beleélték magukat az előadásba, szívvel-lélekkel játszottak, amit a hálás közönség nagy tapssal jutalmazott. Sikerült egy kis ízelítőt mutatniuk a régi korok szokásaiból, amelyet a gyerekközönség nagy érdeklődéssel figyelt, az idősebbek pedig szeretettel emlékeztek rá. A várt eredmény nem maradt el, mindenkinek nagyon tetszett az előadás.

A fellépés után a tánccsoport megtekintette a Néprajzi Múzeumot, este pedig a Citadelláról gyönyörködhetett Budapest éjszakai szépségében.

Vasárnap a gyerekek megismerkedtek az Országházzal. Ez jelentette számukra a budapesti út csúcspontját, méltó befejezése volt a kirándulásnak. A csapat rengeteg élménnyel gazdagodva indult haza.

A Viski Kölcsey Ferenc Középiskola és a Szivárvány Néptánccsoport nevében köszönjük a beregszászi magyar konzulátusnak, valamint az Országgyűlés Hivatalának, hogy a viski gyerekek meghívást kaptak és részt vehettek a Budapesten megrendezett adventi ünnepségsorozaton. Hálás szívvel köszönjük az Országgyűlésnek, hogy az utazás teljes költségét állták.

Külön köszönet dr. Kerekes Henrietta konzul asszonynak, Lovas Ilonának, valamint Jenei Gabriellának, hogy odafigyelésükkel, áldozatos munkájukkal támogattak, biztattak bennünket, és segítettek a felmerülő nehézségek leküzdésében a felkészülés ideje alatt.

Nagyon fontos feladat számunkra a kultúránk, a néphagyományaink ápolása és megőrzése, s reméljük, műsorunkkal sikerült egy kis szeretetet lopni a szívekbe, és átadni valamit anyaországi testvéreinknek közös múltunkból, őseink üzenetéből.

Visk, 2012. január.

Szeles Viktória felkészítő tanár