Akár már három hónap múlva költözhetnek az aknaszlatinaiak?

2012. január 20., 09:00 , 575. szám

Erről Olekszandr Ledida, Kárpátalja megye kormányzója beszélt keddi ungvári sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Mint arról lapunk is beszámolt, a hatóságok az aknaszlatinai bányaomlások által fenyegetett településrész nagyrészt magyar ajkú lakosságát az Aknaszlatinától mintegy 40 kilométernyire található, teljesen ukrán-ruszin lakosságú huszti járási Talaborfaluba költöztetnék, holott elhelyezésükre Aknaszlatinán, s a nagyközség közvetlen közelében is lenne lehetőség. Az illetékesek az érintettek megkérdezése nélkül döntöttek erről, s Ledida kormányzó mostani szavaiból ítélve az aknaszlatinaiak tiltakozása ellenére ragaszkodnak az elképzelésükhöz.

A megye kormányzója szerint már megépültek az utak, az iskola, az óvoda, a lakóházak, folynak a belsőépítészeti munkák. Az aknaszlatinai karsztomlások övezetében élők számára készülő lakónegyed befejezéséhez azonban még mintegy 10-12 millió hrivnyára van szükség, hangzott el a sajtótájékoztatón. A megye arra számít, hogy a közeljövőben megkapja ezt a pénzt a költségvetéstől, és akár már három hónap múlva felajánlható a hivatalnokok által tilalmi övezetként emlegetett aknaszlatinai településrészen lakóknak a költözés – mondta el a kormányzó.

zzz