Jár-e fizetés a próbaidős munkáért?

2012. január 20., 09:00 , 575. szám

„Alig két hétig dolgoztam varrónőként egy gyárban, amikor hívattak az igazgatóságra, s közölték, hogy el vagyok bocsátva, mert nem feleltem meg a próbaidő alatt. Ráadásul semmit sem írtak munkakönyvembe, s a fizetésemet sem adták ki. Megengedik a törvények az ilyen bánásmódot?”

– Próbaidő alkalmazására munkaszerződés kötése esetén van lehetőség, s kizárólag a felek megállapodása alapján. A próbaidős alkalmazás tényét tartalmaznia kell a munkavállaló felvételi kérvényének, vagy annak a vállalati parancsnak, rendelkezésnek, amellyel alkalmazták őt. Ellenkező esetben úgy számít, mintha nem alkalmaznának próbaidőt az adott munkavállaló esetében. A próbaidős dolgozónak egyébként ugyanazok a jogai és a kötelezettségei, mint a többi alkalmazottnak.

A próbaidő legfeljebb három hónapig tarthat, de munkások esetében maximum egy hónapig. A próbaidő alatt nem megfelelően teljesítő munkavállalóval csak azzal az indoklással bontható fel a munkaszerződés, hogy az illető nem felel meg a rábízott munkának vagy beosztásnak, azaz az elbocsátására vonatkozó vállalati rendelkezésnek is erre kell hivatkoznia. Az alkalmazottat munkaviszonya felmondásakor munkaadói kötelesek tájékoztatni ennek a parancsnak a tartalmáról, beleértve az indoklást is, s a tájékoztatás tényét az alkalmazottnak aláírásával is meg kell erősítenie. A munkaadónak ezután ki kell fizetnie a ledolgozott idő után járó bért, s ki kell adnia az elbocsátott személy munkakönyvét is az elbocsátásra vonatkozó törvényeknek megfelelő bejegyzéssel.

A kérdésében ismertetett tények alapján tehát megállapítható, hogy önnel nem jártak el törvényesen a volt munkahelyén, minek okán jogában áll a bíróságtól kérni, hogy vagy vegyék vissza a munkahelyére, vagy fizessék ki az önnek járó bért, s ejtsék meg a szükséges bejegyzést a munkakönyvében.

hk