2012. január 27.

2012. január 27., 09:00 , 576. szám

Tudom, ki vagy

Érdekes a mai evangélium. Jézus, aki még nem elfogadott a zsidóság számára, még nem olyan, aki taníthatna, mégis tanítani kezd. Szombaton! A zsidóság számára központi szerepe van a szombatnak, és számukra Jézus még csak valami jött-ment… „Hogy jön ahhoz, hogy tanítson és minket kioktasson?!” – gondolhatta bárki. De szavában van valami, ami érdekessé teszi. Valami, amitől talán még hitelesebb, mint maguk a tanítók, maguk a rabbik. Biztos, hogy a hallgatóság kíváncsi rá, és kíváncsiságukat ki is elégíti Jézus, mert erő árad belőle.

Az én életemben fordulatot jelentett az, amikor megismertem Kozma Imre atyát. Megszólított, kérdezősködött, és a hittanos közössége körébe vont. Hiteles volt számomra, mert benne egy olyan papot ismertem meg, aki nemcsak beszél a dolgokról, hanem éli is. Meggyőzött!

A Szentírás azt mondja, hogy „mindenki nagyon csodálkozott tanításán”, s még azt is hozzáteszi, hogy „úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók”. Ki az, aki hatalmat adott neki? Honnan vette a bátorságot, hogy fellépjen?

És itt jön a fordulat. Maga a tisztátalan lélek tesz Róla tanúságot. „Tudom, ki vagy: az Isten szentje!”

Csatára készülődve egy csapat taktikát választ, és felkészül az ellenség hadviseléséből. Egy focimeccsre készülődve a csapat megnézi a másik csapat korábbi meccseit, felméri, hogy mire kell vigyázni, milyen taktikát kell velük szemben alkalmazni. Itt maga a Rossz, a Gonosz, aki tanúságot tesz, ez egyfajta „antihitvallás”. Te vagy az ellenségem, ellened kell küzdenem.

Jézus tanításának mondanivalóját a csodák még inkább kihangsúlyozzák. Megtisztítja a tisztátalan lélektől ezt az embert. De a dolgok mögött több van, mert ember, ismerd már fel, Jézus kinek erejében teszi azt, amit tesz. Isten irgalmas szeretete az, amely megtestesült és eljött hozzád Jézus Krisztusban. A csoda csak eszköz, hogy rákérdezz, ki is Ő valójában. Jézusban az Isten meg akar érinteni irgalmas szeretetével, és a teljes igazságra akar elvezetni. Annak felismerésére, hogy nemcsak van valaki, hanem személyes istenélményem legyen általa. Engem már meggyógyított!

Jézus hatalma küldetéséből és istenfiúságából eredt, és ezzel küldte egyházát, küld engem is a világba.

Adja Isten, hogy minél több gyógyult lélek legyen. Adja Isten, hogy minél többen tanúságot tegyenek Róla. Adja Isten, hogy Jézus Krisztusban egyre többen gyűljünk össze az egy test közösségében!

Szeretettel:

Michels Antal, beregszászi rk. plébános