Hogyan regisztráljuk a gyermeket otthonszülés esetén?

2012. január 27., 09:00 , 576. szám

„Otthon szeretnék szülni, az élettársam lenne a szülészem, aki vállalja az apaságot is. Arra lennék kíváncsi, milyen nehézségek várnak ránk a szülés után, a gyermek regisztrációjakor? Mit kell tennünk, milyen határidőket kell betartanunk?”

– Mindenekelőtt azt kell megjegyeznie, hogy a csecsemőt a megszületését követő egy hónapon belül kell beregisztráltatnia. Ellenkező esetben Ukrajna Adminisztratív Szabálysértési Kódexe 201-1. paragrafusa értelmében adminisztratív felelősségre vonásra, egészen pontosan bírságra számíthat. Ezt a bírságot a gyakorlatban utóbb, a gyermek regisztrálásakor szokták behajtani.

A regisztráláskor önnek és férjének is magával kell vinnie a személyi igazolványát, továbbá a 103/1 formanyomtatványon kiállított egészségügyi igazolást arról, hogy a gyermek valamely erre jogosult egészségügyi intézmény felügyelete alatt áll. Ezenkívül nem árt, ha visznek magukkal két tanút is személyi igazolvánnyal, akik igazolni tudják, hogy jelen voltak a gyermek születésénél.

A regisztrációt a vonatkozó jogszabályok értelmében akár az ön, akár a férje (az apaságot vállaló személy) lakhelye szerint illetékes hivatalban megejthetik.

hk