Mégsem osztozik a PR és a JeC?

Választások

2012. január 27., 09:00 , 576. szám

Úgy tűnik, a Régiók Pártja (PR) kárpátaljai megyei szervezete felrúgta korábbi megállapodását Viktor Baloga pártjával, az Egységes Középpel (JeC) a hat kárpátaljai egyéni választókörzet fele-fele arányban történő elosztásáról jelöltjeik között az ősszel esedékes parlamenti választásokon.

Legalábbis erre vall, hogy a PR kárpátaljai megyei szervezetének múlt pénteki ungvári kongresszusán Ivan Busko, a megyei szervezet alelnöke a választások kapcsán előttük álló feladatokról szólva kifejtette: „…azt a feladatot tűzték elénk, hogy győzzünk mind a hat egyéni körzetben”.

Ez a bejelentés nemcsak az eddigi, a két párt közötti megállapodásról szóló sajtóhíreknek mond ellent, hanem Olekszandr Ledida kormányzó tavaly decemberi bejelentésének is. Mint arról lapunk is beszámolt, a kormányzó a Tisza TV-nek nyilatkozva elmondta: „Azt követően, hogy az új választási jogszabályoknak megfelelően ki lesznek alakítva a körzetek, megkezdődnek a politikai tárgyalások ezt vagy azt a jelöltet illetően egyik vagy másik körzetben. De a korábban elért megállapodások – három jelölt az Egységes Középtől, három a Régiók Pártjától – képezik továbbra is az álláspontunkat, ezen nem változtatunk, így indulunk a választásokon”.

A pártkonferencián elhangzott bejelentés lehetséges következményeit latolgatva a Kommerszant – Ukraina internetes változata idézi Szerhij Fedaka politológust, aki szerint a PR döntése után várható, hogy a JeC is mind a hat kárpátaljai választókörzetben saját jelöltet állít. A két nagy párt egymásnak feszülése következtében pedig nemcsak hogy kétségessé válik, melyikük kerül ki győztesen az összecsapásból, de más jelölteknek is esélyük nyílik a győzelemre – mutat rá a politológus. Az esélyesek között említi Fedaka Szerhij Ratusnyakot, Ungvár egykori polgármesterét és Sztanyiszlav Arzsevityint, aki jelenleg az NU–NSZ képviselője az ukrán törvényhozásban. A Kommerszant – Ukraina szerint Szerhij Ratusnyak megerősítette indulási szándékát, s hozzáteszi, hogy az expolgármester független jelöltként szándékozik részt venni a választásokon.

Viktor Pascsenko, a a Politikai Kutatások Intézetének igazgatója hozzáteszi: Ratusnyakon kívül az ellenzéki pártok jelöltjeinek is esélyük lesz a győzelemre, így például a hegyvidéken Olekszandr Kemenyasnak, aki a pártlistás választások idején kétszer is bejutott a parlamentbe a Batykivscsina színeiben.

A Kommerszant – Ukraina cikke nyomán a PR megyei szervezetének sajtószolgálata által közzétett kommentárjában Ivan Busko a két kárpátaljai hatalompárt állítólagos konfliktusáról egyebek mellett ezeket mondta: „Nincs és nem is lehet semmiféle konfliktus a Régiók Pártja és az Egységes Közép között. Egy egyetlen megyén alapuló, a választók 0,7 százalékának támogatását bíró regionális párt nem diktálhatja a feltételeit a hatalmon lévő pártnak. Ez abszurdum.”

A JeC részéről lapzártánkig nem kommentálták a kialakult helyzetet.

zzz