Nehéz és könnyű siker a Dnyiprjanka ellen

Kézilabda

2012. január 27., 09:00 , 576. szám

Az országos élvonalbeli női kézilabda-bajnokságban az idei esztendő első fordulóját rendezték a hét végén. A sérüléshullámmal sújtott Ungvári Kárpáti a Dnyiprjanka Herszont látta vendégül az ungvári Junyiszty sportcsarnokban.

A kötelező kettős győzelem terhével parkettre lépő hazai éllovas alakulat az első meccs első játékrészében alighanem az idény eddigi leggyengébb produkciójával rukkolt elő: rengeteg eladott labda, gyenge védekezés, erőtlen befejezések – ezek jellemezték a Kárpáti játékát. Így aztán nem véletlen, hogy a szünetre 17-12-es vendégelőnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok. Fordulás után hamar észrevehetővé vált, hogy Borisz Petrovszkij vezetőedző a pihenőben alaposan ,,kioszthatta” csapatát, hiszen a 40. percre már 21-21-et mutatott az eredményjelző tábla. A hajrá egyértelműen a vendéglátóké volt, az egyformán hét találatig jutó Maljucsenko és Turkalo vezérletével a Kárpáti végül 30-25 arányú győzelmet aratott.

A másnapi visszavágón a jelek szerint már semmit nem bíztak a véletlenre a vendéglátók és végig vezetve, nagyon magabiztos játékkal 35-19-re győzték le az ellenfelet. Ezen a találkozón is egyértelműen a nem egészen egy éve ungvári színekben szereplő Maljucsenko volt a csapat vezére, aki egymaga 12 góllal vette ki a részét a fölényes sikerből.

A mérkőzéseket követően Borisz Petrovszkij vezetőedzőt kértük meg az értékelésre.

– Az első találkozón jó fél óráig nem találtuk az ellenfél ellenszerét, nem jöttek be a lövések, szellősen védekeztünk, rengeteg hibával játszottunk, amit a vendégek ügyesen kihasználtak. A szünetben arra kértem a lányokat, hogy nyugodjanak meg, higgadjanak le, ne siettessék a támadásokat és ennek meglesz az eredménye. Szerencsére így is történt, ahogy fokozatosan faragtunk a hátrányból, a Dnyiprjanka úgy vált egyre bizonytalanabbá, a végére aztán már nem forgott veszélyben a győzelmünk. A második találkozón jól játszottak a lányok, végig az ellenfélre tudtuk kényszeríteni az akaratunkat.

A fordulóban lejátszott másik két párharc is viszonylag simán dőlt el: az ungváriak legnagyobb riválisának számító Podatkovij Universzitet Irpeny idegenben mért kiadós zakót (33-20, illetve 35-21) a címvédő Szparta Krivij Rihre, a Szpartak Kijev pedig hazai környezetben 27-21-re, illetve 28-24-re győzte le a sereghajtó Halicsanka Lviv gárdáját.

A bajnokságban továbbra is magabiztosan, 24 ponttal áll az élen a Kárpáti az egyformán 16 pontos Irpeny (ők két meccsel kevesebbet játszottak) és Szpartak Kijev előtt. Azt már most borítékolni lehet, hogy az érmes helyek sorsa e három együttes között dől majd el. Nehéz elképzelni, hogy a 8, 6 és 4 ponttal álló Szparta, Dnyiprjanka és Halicsanka érdemben beleszólhat az első három hely sorsába.

A következő fordulóban, a hét végén a Kárpáti ismét hazai pályán szerepel majd, ellenfele a címvédő Szparta lesz. A Szpartak az Irpenyt, a Halicsanka a Dnyiprjankát látja vendégül.

(tamási)