Reflexió, avagy hogyan cseréljük el a tehenet egy lúdra

2012. január 27., 09:00 , 576. szám

A Kárpáti Igaz Szó Támogatás helyett naptár című írásában azzal vádolta meg a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítványt, hogy elutasította egy fertősalmási diák oktatási-nevelési pályázatát, akinek pedig járt volna a támogatás, megint másokét viszont megítélte, mert beléptek a KMKSZ-be.

Maga a cikk nem érné meg, hogy a témát szóba hozzuk, hiszen az a szerzője tájékozatlanságán és a KMKSZ iránt érzett elvakult gyűlöletén túl semmiről sem tanúskodik, azonban egy fontos elvi kérdés bújik meg a háttérben, ami a pályázó gyermekek, illetve szülők számára nem közömbös.

Az oktatási-nevelési pályázatot két kategóriában adhatták be: A/B kategóriában az óvodások, iskolások, szakiskolások – 22 400 Ft összegben, de csak 18 éves korig, és C kategóriában a felsőoktatási hallgatók – 2800 Ft összegben, korhatár nélkül.

A felsőoktatási hallgatók státusát azonban kétféleképpen lehet meghatározni, mert az ukrajnai és a magyarországi felsőoktatási rendszer különböző.

A magyarországi felsőoktatási rendszer legalacsonyabb foka az alapképzés, amely baccalaureátusi diplomát nyújt. Ez a hagyományos értelemben vett főiskolai szint.

Ukrajnában azonban a felsőoktatásban az új rendszer szerint van egy ettől alacsonyabb szint is, ami úgynevezett „molodsij szpecialiszt” diplomát ad. Ide tartoznak azok a college-ek is, amelyek régen a középfokú szakoktatás kategóriájába estek, pl. a Munkácsi Humánpedagógiai College, a Munkácsi Agráripari College, a Beregszászi Egészségügyi College, az Ungvári Közművelődési College stb.

Amennyiben tehát az ukrajnai kategorizálást alkalmazzuk, ezek felsőoktatási intézmények, amennyiben viszont a magyarországit, úgy nem felsőoktatási intézmények.

Az Alapítvány az eddigi, mintegy nyolcesztendős gyakorlatnak megfelelően, a magyarországi kategorizálást alkalmazta, vagyis a „college-ekben” tanuló diákok a nagyobb összegű A/B kategóriában pályázhattak. Ezekből az intézményekből tavaly 253-an pályáztak. Közülük 243 esetben született pozitív döntés, 10 hallgató azonban, mivel már betöltötte a 18. életévét, nem kaphatott támogatást. Csak megjegyzésként ide kívánkozik, hogy minden diákot, akinek a kora azt lehetővé tette, személyesen értesítettünk arról, hogy ne C, hanem A/B típusú pályázatot nyújtson be, vagy ha már nem megfelelőt adott be, akkor korrigálja a dolgot. Ezzel a lehetőséggel a többségük élt is, s ezért ítélték meg számukra a támogatást a második körben, nem pedig azért, mert beléptek a KMKSZ-be.

Ha az ukrajnai felsőoktatási rendszert vettük volna alapul, akkor ez a 10 diák is kaphatott volna fejenként kétezer-nyolcszáz forintot, azonban a többi 243 is csak ugyanennyit kapott volna. Egészében mintegy 4,7 millió forinttal kevesebbet kaptak volna az ezekben az intézményekben tanuló diákok.

Hogy a jövőben melyik kategorizálást alkalmazzuk, fontos elvi kérdés, s ez ügyben állásfoglalást fogunk kérni a magyarországi támogatótól.

Ha azt a változatot fogadják el, ami eddig volt, akkor lesz néhány pályázó, akit a koránál fogva kénytelenek lesznek elutasítani, ha pedig azt, amit az Igaz Szó javasol, akkor ebben a tanévben a „college-ek” diákjai már csak 2800 forintos támogatást vihetnek haza.

Gulácsy Géza