Támad a kanyaró

2012. január 27., 09:00 , 576. szám

Kárpátalján rohamos mértékben nő a kanyaróval fertőzött betegek száma. A kanyaró igen ragályos fertőző betegség, amelyre lázas, hurutos bevezető szakasz és az azt követő kiütéses fázis jellemző. Ukrajnában az utóbbi hetekben már haláleseteket is okozott a kanyaró.

Szvitlana Oberemko, a Kárpátaljai Megyei Köztisztasági és Járványügyi Állomás (Köjál) osztályvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy Kárpátalján a múlt év decemberében indult növekedésnek a megbetegedések száma: 2011 decemberében 43 megbetegedést regisztráltak. A január 24-ei adatok szerint idén már 91 esetről van tudomásuk. A fertőzöttek többsége (64,2%) 17 éven aluli gyermek.

A kanyaróvírus a Huszti járásban okozta a legtöbb, 45 megbetegedést. A Volóci járásban 28, az Ungváriban 16, a Beregszásziban 6, a Nagyszőlősiben 7, a Munkácsiban pedig 1 kanyarós megbetegedés történt.

Szvitlana Oberemko tájékoztatása szerint a megyében egyelőre rendelkezésre áll az egyéves és a hatéves gyermekek oltásához szükséges oltóanyag (e korban kell kanyaró ellen beoltani a gyermekeket). A megyei járványügyi bizottság a napokban döntött arról, hogy pótlólagosan kérnek oltóanyagot az egészségügyi minisztériumtól, hogy legalább a fertőzésveszélynek leginkább kitett járásokban biztosítani tudják minden hatévesnél fiatalabb gyermek beoltását kanyaró ellen.

Baráth József