Tudománynépszerűsítő fórum Kárpátalján

A talentumokat nem szabad elásni

2012. január 27., 09:00 , 576. szám

2012. január 23-án, Kárpátalján hat helyszínen mintegy hatszáz 10–11. osztályos tanuló hallgathatta meg azt az előadást, melynek üzenete, hogy a tanulás egyszerre élmény és kihívás. A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület szervezésében egy nyolc főből álló csapat érkezett Kárpátaljára, akik felkeresték a Szürtei, a Csapi, a Nagydobronyi Középiskolát, valamint a Nagydobronyi, a Nagyberegi és a Péterfalvai Református Líceumot, a Beregszászi 4. Sz. Középiskola és a Beregszászi Magyar Gimnázium növendékei pedig a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola dísztermében gyűltek össze.

– A fórum megszervezésének célja az volt, hogy az érettségi előtt álló fiatalokat megerősítsük elhatározásukban, és a bizonytalanokat biztassuk a tanulás folytatására. Szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy a körülmények, a nyelvi hátrányok ellenére szorgalommal és kitartással lehetnek sorsuk irányítói. Éppen ezért a 10. osztályos tanulókat is meghívtuk az előadásokra, hiszen nekik még van egy évük, hogy felismerjék talentumaikat, és eldöntsék, hogy azokat kamatoztatni vagy elásni akarják-e. Az iskolák szívesen fogadtak bennünket, továbbá abban is segítségünkre voltak, hogy tanáraik elkísérjék a tanulókat egy-egy nagyobb előadás helyszínéül szolgáló intézménybe, így a beregszászi főiskolára, a Nagydobronyi Középiskolába vagy a Péterfalvi Református Líceumba. Egyedül az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola igazgatója utasította el kérésünket, hogy találkozhassunk a tanulókkal – nyilatkozta lapunknak Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke.

Az előadássorozatot olyan neves szakemberek tartották, mint a Magyar Tudományos Akadémia által nemrégiben kitüntetett Kúti Zsuzsanna középiskolai tanár, kutató (Szombathely), Vörös Judit zoológus (Magyar Természettudományi Múzeum), Jurecska Laura környezetkutató (ELTE TTK Környezettudományi Doktori Iskola), Mezei Tamás filozófus (Debreceni Egyetem, Humán Tudományok Doktori Iskola), Rácz Márk történész (Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége), Dobján Tibor informatikus (Dunaújvárosi Főiskola, Magyar Akusztikai és Ipari Diagnosztikai Laboratórium), Kristófné Gungl Rita közgazdász és Kristóf Péter rendszerszervező (Lakiteleki Népfőiskola Szent-Györgyi Albert Kollégium szervezői). Az előadások során említésre került a bibliai példabeszéd, mely arról az emberről szól, aki szolgáinak rátermettségük szerint talentumokat adott. Szó volt arról, hogy a gyenge középiskolai eredmények ellenére a főiskolai tanulmányok során tanúsított szorgalom meghozza gyümölcsét, s hogy a példaképek nagyon fontosak az ember életében, segítenek az útkeresésben, valamint hogy tanulással könnyen válhat hobbijuk a hivatásukká. A gyerekek megismerkedhettek több tudományterülettel is, pl. a környezetkutatással, a zoológiával, a közgazdaságtannal, a filozófiával.