Itt az igazi tél!

2012. február 3., 09:00 , 577. szám

A szibériai eredetű légtömegekkel végre beköszöntött az igazi tél, a rendkívüli hidegnek azonban senki sem örül igazán, kiváltképp azok nem, akik amúgy is nehéz helyzetben vannak.

Ukrajnában lapzártánkig több mint 40 ember vesztette életét a rendkívüli hideg miatt, közülük 28-an az utcán fagytak meg. Eddig mintegy nyolcszázan szorultak kórházi kezelésre kihűlés vagy fagyási sérülések miatt országszerte.

Kedden érkezett jelentés a hideg első kárpátaljai áldozatáról: az 54 éves perecsenyi járási turja bisztrai lakosra, aki rőzséért ment az erdőbe, este holtan találtak a keresésére induló rokonai. Az előzetes orvosi vizsgálat szerint halálát kihűlés okozta.

Fagyási sérülésről csak egy esetben érkezett jelentés, mégpedig a Rahói járásból. Ugyanakkor az utóbbi napokban hagyományosan nőtt azok száma, akik a jeges, tisztítatlan, felszóratlan utak és járdák miatt szorulnak kórházi ellátásra. Közülük a legtöbben végtagtörésekkel fordulnak orvoshoz.

Az oktatási minisztérium január 30-i hatállyal elrendelte, hogy hirdessenek iskolai szünetet ott, ahol a hőmérő higanyszála mínusz 20 fok alá süllyed, s így hétfőtől az ország számos régiójában szünetel az oktatás, több mint 3000 iskola mintegy 400 ezer diákja jutott extra vakációhoz. Lapzártánkig Kárpátalján még sehol sem kellett iskolát bezárni, azonban az időjárás-előrejelzések szerint február első napjaiban akár mínusz 20-23 fokra is lehűlhet a levegő. Az ua-reporter.com tájékoztatása szerint a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatalban közölték, hogy megkapták a minisztérium vonatkozó levelét, s ha szükséges, minden egyes esetben helyben fognak dönteni a tanítási szünetről.

A hideg közeledésének hírére országszerte mintegy 1500 melegedőhely felállítását rendelték el a hatóságok. Kárpátalján január 30-i állapotok szerint összesen 18 melegedőhelyet alakítottak ki, ezen belül négyet Ungváron, továbbá egyet-egyet minden járási központban és Csapon, ahol forró teával, szendvicsekkel várják a rászorulókat, s emellett orvosi ellátást, s a hajléktalanoknak éjszakai szállást is biztosítanak. A rendkívüli helyzetek minisztériuma (MNSZ) további melegedők kialakítását rendelte el a helyhatósági szervekkel egyeztetve.

A magyarok lakta települések közül az MNSZ megyei főosztálya sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Ungváron melegedőhelyet alakítottak ki a városközpontban, a Filharmónia épülete mellett, a városi kórház területén (Gribojedov utca 20a), a családorvosi rendelőben (Peremoha utca 166/1.), valamint a nyugdíjasok és az egyedülálló munkaképtelen emberek ellátását végző területi központban (Blagojev u. 10a). Csapon a Diana kávézó (Bereg u. 2.) épületében alakítottak ki melegedőt, Munkácson a Sztusz u. 3. szám alatt, a regionális szociális szolgáltató központ épületében, Beregszászban a Flórián u. 1. szám alatt, az MNSZ járási osztályának épületében, Nagyszőlősön pedig a Béke u. 62. szám alatt, a szociális főosztály regionális központjában. A kárpátaljai melegedőhelyek címét valamennyi helyi internetes portál is közölte.

szcs